Vi etterlater oss stadig flere digitale spor, og disse sporene får betydning blant annet når vi søker jobb. Én av tre ledere sier de googler for å sjekke jobbsøkerne, viser en undersøkelse fra bemanningsselskapet Xtra personell.

Avslørte kriminell bakgrunn
- Jeg søker alltid opp jobbsøkere på nettet. Først og fremst er dette fordi jeg ønsker å finne ut hvem søkeren er, utover de standardiserte søknadene, sier administrerende direktør i Quality Hotel & Resort Hafjell, Richard Paulsen til DN.no.

Han forteller at bakgrunnsjekkene han gjennomfører på potensielle ansatte betyr alt for bedriften:

- En eneste feilansettelse kan være nok til å forstyrre arbeidsgruppen. En gang fant jeg en søker som for flere år tilbake flyktet landet på grunn av en storstilt økonomisk kriminalsak. Hadde det ikke vært for bakgrunnen hans hadde han vært en sterk kandidat til jobben, forklarer Paulsen.

Han tror bakgrunnssjekker kan slå ut både positivt og negativt for jobbsøkerne.

- Det finnes søkere som ikke like å skryte av seg selv, og det skal man ikke gjøre heller. Da hender det at vi finner ting på nettet som gjør oss positivt overrasket, sier han.

Har du opplevd noe liknende? Tips oss!

Godtroende arbeidsgivere
Det er enormt mange feilansettelser i Norge, mener Paulsen. Han tror norske arbeidsgivere tar folks ærlighet for gitt.

- Jeg tror folk rett og slett folk tar det for gitt at jobbsøkerne ikke har noe å skjule. Det er noe av grunnen til at det er så enormt mange feilansettelser i Norge, sier han.

Han er klar på at folk fortjenester en ny sjanse, men at ærlighet da er enormt viktig.

- Når en jobbsøker prøver å holde bakgrunnen sin skjult, slår det ut negativt når det blir avslørt, sier han.

Han råder arbeidsgivere til å se forbi de første resultatene som kommer opp når man søker opp en person, gå litt dypere inn i søkeprosessen.

- Flere burde google
- Antallet som googler jobbsøkerne burde vært mye høyere, sier administrerende direktør i Xtra, Hanne Zimmermann.

Det er de yngste lederne som googler mest, og hun forklarer at dette er en indikasjon på at digitale bakgrunnssjekker av jobbsøkerne vil øke i omfang fremover

- Google er livets minnepinne, og det er viktig for arbeidsgivere å danne seg et så helhetlig bilde som mulig før man velger å ansette noen. Signalet til jobbsøkerne er at man må være bevisset på hvilke digitale spor man etterlater seg på internett, sier Zimmermann.

Hun sier at det totale bildet du viser på nettet er viktig, men ikke avgjørende.

- Til syvende og sist er det ikke google-resultatene som avgjør om du får jobben eller ikke, men riktig bruk av sosiale medier kan dytte deg i riktig retning, sier hun.

LES OGSÅ: I denne banken må du ha gode Facebook-venner for å få lån

<b>Slik gjør du comeback på arbeidsmarkedet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.