– SCL og Cambridge Analytica bryr seg ikke om noe er lovlig, såfremt jobben blir gjort. De reiser rundt i verden for å underminere institusjoner i land som strever med å utvikle disse institusjonene. Det er ikke bare snakk om data. De er i videre forstand et eksempel på hva moderne, hvit kolonisering kan se ut som, med et velstående selskap fra den utviklede verden drar til utviklingsland.

Det sa varsleren Christopher Wylie i en åpen høring i det britiske parlamentet tirsdag. Wylie jobbet tidligere for Cambridge Analyticas morselskap SCL.

Høringen er kommet i stand i kjølvannet av personvernskandalen som startet da Wylie varslet om selskapet gjennom større artikler i The Observer og New York Times.

– Det er Facebook som er mest oppgitt over denne saken og de fleste av de juridiske truslene jeg har fått hittil, kommer derfra. Men jeg forventer en reaksjon også fra Cambridge Analytica. For denne saken er en eksistensiell krise for dem, sa han.

DN fulgte høringen online.

Forgjengeren funnet død

Wylie fortalte under høringen at han startet i SCL i juni 2013 som forskningsdirektør, etter at den forrige ble funnet død på et hotellrom i Kenya.

– Dette fortalte de meg ikke da jeg ble ansatt. Jeg fant det ut selv mange måneder senere, sa varsleren, som ga et litt annet bilde av Cambridge Analytica enn det selskapet selv har gitt omverdenen frem til nå.

Varsleren hevdet under høringen at advokatene til den amerikanske milliardæren Robert Mercer, som var en av Cambridge Analyticas eiere og støttet Trump, var bekymret for at et britisk militært selskap skulle jobbe for det amerikanske valget.

– Derfor ville de opprette Cambridge Analytica for å drive politisk arbeid. De trengte en merkevare som var ubesudlet av tidligere prosjekter, sa Wylie.

– Var det en løgn at Cambridge Analytica ikke hadde Facebook-data, spurte et av parlamentsmedlemmene.

– Det er kategorisk uriktig at Cambridge Analytica aldri har brukt Facebook-data, sa Wylie.

– Falsk kontor i Cambridge

En av de andre eierne var Steve Bannon. Varsleren fortalte parlamentet at Cambridge Analytica opprettet et falsk kontor i Cambridge for å imponere Bannon.

– Bannon var mye mer interessert i å snakke med studenter i Cambridge enn luksuriøse kontorer i Mayfair. Så det ble satt opp et falsk kontor i Cambridge. Hver gang Bannon kom, kunne han få presentert en mer akademisk side av selskapet, sa Wylie.

– Alexander Nix har en standard pitch som ofte baserer seg tungt på flotte kontorer i Mayfair og at han har studert ved Eton for å gi selskapet en fancy aura. Dette imaget fungerer bra overfor klienter i utviklingsland, sa Wylie.

Varsleren sa også at Alexander Nix ikke hadde noen formell bakgrunn for å drive med selskaper som SCL og Cambridge Analytica, men at han ble involvert fordi han arvet aksjer av faren da han døde.

– Han hadde ingen bakgrunn fra hverken psykologi, teknologi eller politikk. Ingen bakgrunn fra noen av områdene selskapene driver innenfor. Han er en selger, som liker å selge ting, sa Wylie og la til at Nix var svært velstående.

– En gang jeg var med ham måtte han plukke opp en lysekrone til 200.000 pund. Han trenger ikke penger, men noe han kan oppta seg med, sa Wylie.

Samarbeidet i et år om avsløringer

Under høringen fortale Wylie at SCL samarbeidet med et privat israelsk etterretningsselskap. Ifølge Wylie samarbeidet det samme selskapet også med det skandaliserte selskapet SCL for å hacke den nåværende presidenten i Nigeria, Muhammadu Buhari for å få hans helseopplysninger og private eposter, ifølge Wylie.

Varsleren samarbeidet om avsløringene med avisen The Guardian i et år. Samtidig jobbet han med det britiske datatilsynet.

Wylie røpet også for første gang at Cambridge Analytica samarbeidet med det amerikanske dataselskapet Palantir, som jobber for FBI, CIA, NSA. Teknologien til Palantir er nylig blitt rullet ut hos det norske politiet, Kripos og tollvesenet.

– Alexander Nix var veldig interessert i Palantir etter å ha blitt introdusert for selskapet. Han ville gjerne samarbeide med dem og vi hadde flere møter med Palantir.

– Flere senior Palantir-ansatte jobbet også med Facebook-data. Palantir-ansatte kom til kontoret og jobbet med data, selv om de ikke hadde noen offisiell kontrakt med Cambridge Analytica. De hjalp til med å bygge modellene vi jobbet med, sa han.

I en e-post til DN avviser Palantir å ha hatt noen relasjon til Cambridge Analytica eller å ha jobbet med data fra selskapet.

- Feilaktig bilde

Cambridge Analytica har på forespørsel fra DN sendt følgende skriftlige redegjørelse, etter varsleren Christopher Wylies uttalelser i det britiske Parlamentet tirsdag. Kommentarene angår alle selskaper tilknyttet Cambridge Analytica:

-I dag hørte digital-, kultur-, media- og idrettskomiteen falsk informasjon, spekulasjon og helt ubegrunnede konspirasjonsteorier fra et vitne om Cambridge Analytica. Chris Wylie har gitt et feilaktig bilde av seg selv og selskapet til komitéen, og tidligere til nyhetsmediene. Han innrømmer at det han sier er spekulasjon, og derfor føler vi at det er viktig å bidra med fakta, skriver selskapet i uttalelsen.

- Chris Wylie var en deltidsentreprenør som forlot Cambridge Analytica i juli 2014 og har ingen direkte kjennskap til selskapets arbeid eller praksis siden den gang. Han var i selskapet i mindre enn et år, hvoretter han ble gjenstand for tiltak med målet om å hindre misbruk av selskapets immaterielle rettigheter mens han forsøkte å sette opp sitt eget konkurrerende firma. Han var ikke, som han hevder, en grunnlegger av Cambridge Analytica, heter det i redegjørelsen.

-Vi spilte ingen rolle i den britiske folkeavstemningen om EU-medlemskap

Cambridge Analytica benekter samtidig å ha delt data med Palantir og et privat israelske etterretningsselskap - og avviser å ha hatt noe å gjøre med Brexit.

-Vi spilte ingen rolle i den britiske folkeavstemningen om EU-medlemskap, skriver selskapet.

-Vi er frastøtt av at Mr Wylie ville bruke den tragiske døden til et medlem av teamet vårt som et middel til å videreføre sin egen agenda. En undersøkelse fra kenyanske myndigheter konkluderte med at det ikke var noe mistenkelig rundt vår kollegas død, og vi som et selskap var sterkt preget av dette tapet.

-Vi tar beskyldningene om uetisk praksis knyttet til vår tidligere globale politiske rådgivningsvirksomhet utenom USA svært alvorlig. De er for øyeblikket gjenstand for en fullstendig og uavhengig undersøkelse som vi har oppmuntret til, for å etablere fakta. Dens funn vil bli gjort tilgjengelig når tiden er inne, skriver Cambridge Analytica.

Også Facebook reagerer på Wylies fremstilling.

​- Herr Wylie nekter å samarbeide med oss helt til vi har vi har sluttet å suspendere kontoen hans. Gitt det faktum at han sier han har "utnyttet Facebook til å høste profilene til millioner av mennesker", kan vi ikke gjøre dette, på dette tidspunktet, skriver Peter Münster, en talsperson for Facebook til DN på direkte forespørsel om en kommentar til Wylies påstander i det britiske Parlamentet.

- Hvis disse nyhetene er sanne, er det snakk om et alvorlig brudd på våre regler

Avisen The Guardian skriver på slutten av sine artikler at Facebook har truet med søksmål "Vi har mottatt juridiske trusler, blant annet fra Facebook, og vi har besluttet å fortsette å publisere historier som reiser spørsmål om bruk av mennesker i politiske kampanjer - fra det amerikanske valget til Brexit” skriver avisen på slutten av sine artikler.

DN spurte Facebook spesifikt om det stemmer at det sosiale mediet har truet både varsleren Christopher Wylie og The Guardian med søksmål, men Facebook har ikke besvart dette spørsmålet.

- Beskyttelse av folks informasjon er kjernen i alt vi gjør, og vi krever det samme av personene som driver apper på Facebook. Hvis disse nyhetene er sanne, er det snakk om et alvorlig brudd på våre regler. Alle involverte parter - inkludert SCL Group / Cambridge Analytica, Christopher Wylie og Aleksandr Kogan - forsikret oss å ha destruert de omtalte dataene. I lys av nye nyheter om at dataene ikke ble destruert, har vi suspendert alle tre parter fra Facebook i påvente av mer informasjon. Vi vil ta alle nødvendige skritt for å se om de omtalte dataene er blitt slettet en gang for alle - og handle overfor alle tre krenkende parter” skriver talspersonen, heter det i svaret fra Facebook.

DN har ikke lykkes i å komme i kontakt med Alexander Nix.(Vilkår)