Store deler av det norske folk hevet armene og jublet i det øyeblikket Marit Bjørgen seilte over målstreken i torsdagens stafett i Val di Fiemme. Men jublet vi egentlig da Bjørgen gikk i mål? Eller jublet det norske folk for målgangen idet Bjørgen feiret med lagvenninnene foran verdenspressen, kanskje så mye som 50 sekunder etter målgang? Rundt 100.000 fulgte trolig sendingene på nett-tv, og der ligger sendingene etter tv-en.

- Dette har noe med teknologien å gjøre, sier Bjarne Andre Myklebust, sjef for ip-distribusjon i NRK. til DN.no.

Tester DN.no har gjort under dagens kombinerte hopprenn viser forsinkelser på opptil 54 sekunder på live-sendinger i forhold til det som vises på tv. Hopper nummer fem var på vei utfor på tv-en, mens en Ipad mini som brukte mobilt internett viste hopper nummer fire.

Ved første måling var sendingen på Sony-mobilen 39 sekunder etter tv-sendingen, litt senere var den 51 sekunder etter. Ipad mini på mobilnett var 54 sekunder etter. Alle tre skjermene på bildet er "live" fra dagens kombinert-hopprenn.
Ved første måling var sendingen på Sony-mobilen 39 sekunder etter tv-sendingen, litt senere var den 51 sekunder etter. Ipad mini på mobilnett var 54 sekunder etter. Alle tre skjermene på bildet er "live" fra dagens kombinert-hopprenn.

Alltid litt etter
50 sekunder er mye, og det er mye mer enn det vanlige, ifølge Myklebust. Men det er alltid en forsinkelse på nett.

Myklebust forteller at det er flere kilder til forsinkelser. For det første må de digitale signalene kodes og komprimeres, så skal det gjennom et distribusjonsledd, som kan føre til forsinkelser, før det havner hos mottakerens utstyr. Det vanlige med streaming er at utstyret ligger litt foran sendingen, for å ikke hakke eller miste informasjon hvis farten i nettet varierer noe.

- Det kan variere fra noen sekunder til 20-30 sekunder, mener Myklebust, som sier utstyret har mye å si og at forsinkelsen kan variere både med utstyr og hvor du er i nettet. Eldre utstyr kan gi lange forsinkelser.

Trolig er forsinkelsene mye mindre på raske fibernett enn mobilnettet, men dette får dessverre ikke DN.no testet akkurat nå, ettersom it-avdelingen vår har stengt av tilgangen til ski-vm på nett-tv, for å unngå at nettet vårt bryter sammen. Myklebust antyder at forsinkelsen under gode forhold kan være rundt fem sekunder.

TV heller ikke live
DN.no har sammenlignet tv-signalene med mobile nett-tv-signaler, men det viser seg at heller ikke tv er helt oppdatert.

- Digital tv ligger også litt etter analog tv, fordi en analog tv-sending ikke trenger å kodes og dekodes, men beveger seg rett gjennom i lysets hastighet, forteller Bjarne Andre Myklebust, sjef for ip-distribusjon i NRK.

Han mener dette tar svært kort tid, bare et par sekunder.

- Vil det alltid være slik?

- Det kan være teknogloien blir enda bedre så forsinkelsen blir mindre og mindre, sier Myklebust, som mener at forsinkeslene ikke bør forringe folks opplevelse, og at man ikke merker det, så lenge man ikke har en annen referanse.

Så langt mener han ellers at NRKs nett har tålt utfordringen. Det kan ha oppstått forsinkelser lokalt, men tilbakemeldingene fra NRKs kjernenett er at de har klart belastningen fra ski-vm.

Les også:
Trodde de ble angrepet da Johaug satte opp farten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.