Daniel Ek tjente bare noen hundrelapper på den første nettsiden han laget for en kunde. Men for 13-åringen som vokste opp i Rågsved, sør i Stockholm, ble dette starten på en karriere som nå har gjort ham til en av Nordens rikeste.

Han doblet prisen for neste oppdrag, og var snart oppe i titusener per oppdrag. Innen han var atten år gammel hadde han 25 personer som jobbet for ham, ifølge Pando.com.

Tirsdag gikk Spotify på børs, med en åpningskurs på 166 dollar per aksje. Kursen har sunket etter debuten, men Eks andel av aksjene er uansett verdt en heftig sum, rundt 60 milliarder kroner.

Avvist av Google

På veien har han vært hjulpet av en god porsjon pågangsmot. Men det er ikke alt som har lykkes.

– Jeg er naiv nok til å tenke at ting alltid vil ordne seg, og jeg forstår ikke alltid hvor vanskelige ting er, sa Ek i et intervju i 2012, ifølge Pando.com.

Som tenåring søkte Ek jobb i Google, men fikk beskjed om å studere først. Han ble frustrert og bestemte seg for å bygge sin egen søkemotor. Det viste seg å være for vanskelig.

Hoppet av studiene

Ek var tidlig opptatt av musikk og datamaskiner, og skal en stund ha vurdert å bli yrkesmusiker. Men den negative trenden i bransjen skal ha fått ham på andre tanker.

Han fullførte IT-gymnas i 2002, med svært gode karakterer i mange fag, men hoppet raskt av ingeniørstudiene ved KTH, for å satse på it og gründerskap.

Rik- men hva så?

Han tjente godt på å utvikle nye systemer for Tradedoubler, som den gangen var Europas største nettannonseringsselskap.

Som 23-åring hadde Ek en Ferrari Modena parkert i oppkjørselen og VIP-aksess til alle de heteste klubbene på Stureplan i Stockholm og god tilgang på kvinnelig selskap. Men det gjorde ham ikke lykkelig.

– Jeg innså at jentene jeg var sammen med ikke var så gode mennesker. At de bare brukte meg, og at mine venner ikke var ekte venner, sa Ek til The New Yorker for tre år siden.

Han sier han alltid ønsket tilhørighet, og trodde dette ville ordne seg når han ble finansielt uavhengig. Der tok han feil.

Flyttet til hytte

Ek beskriver seg selv som misjonær, og sier han liker å lage femårsplaner for seg selv.

– Fem år er lenge nok til å oppnå noe meningsfullt, men kort nok til at jeg kan endre mening hvert femte år, sa Ek i 2014.

Han sa han da var på sin andre femårsplan i Spotify og måtte velge på nytt i 2016. Han er fremdeles i selskapet.

Ek solgte Ferrarien og leiligheten sin og flyttet inn i en 29 kvadratmeter stor hytte i skogen nær der han vokste opp, skriver Ekspressen.se.

Mens han jobbet for Tradedoubler ble han kjent med deres gründer og styreformann, Martin Lorentzon. Etter flere samtaler bestemte de seg for å satse på musikkindustrien sammen. De begynte de å utvikle det som skulle bli Spotify – en musikkformidlingstjeneste på internett. Selskapet ble startet i april 2006.

Lærte av Napster

Ek hadde vokst opp med piratnedlastingstjenesten Napster, der man kunne laste ned omtrent hva som helst gratis. Han opplevde dette som en svært brukervennlig tjeneste, men det var ikke lovlig. Han ville lage noe bedre.

– Piratvirksomhet var på en måte vanskelig. Det tok noen minutter å laste ned en sang, og det var upraktisk, og du måtte bekymre deg for virus. Folk ønsker ikke å være pirater, de vil bare ha en strålende opplevelse. Så vi begynte å tegne en skisse av hvordan det ville se ut, sier Ek til Newyorker.com.

Visjonen ble å lage noe som ga illusjonen av at musikken allerede fantes på harddisken. Den visjonen har nå 70 millioner betalende abonnenter.

Finansiert av investorer

Spotify klarte å få med seg de store plateselskapene, som på den tiden slet kraftig med fallende salg og piratkopiering. Siden har selskapet ekspandert kraftig, gjennom mange store emisjoner. Ifølge Crunchbase har selskapet gjennomført totalt 22 emisjoner på til sammen 2,7 milliarder dollar. Det er svært mye penger, men fremdeles bare en tiendedel av markedsverdien da børshandelen startet.

Spotify taper fremdeles store summer, og det kan bli utfordrende å få regnestykket til å gå opp. Likevel valgte selskapet å ikke hente inn penger ved børsnoteringen, men kjørte heller en såkalt direktenotering. Den strategien var ventet å gi store svingninger i aksjekursen i starten, og det har slått til så langt. Åpningskursen ble høyere enn mange ventet, men aksjen har falt kraftig utover dagen og over 20 milliarder kroner er borte siden starten. Men selskapet er likevel verdt friske 209 milliarder kroner.(Vilkår)

Artig og lekker suv fra BMW
BMWs ferskeste modell X2 er trangere enn X1, men kjører bedre.
02:37
Publisert: