- Tre år etter at reglene kom, har de fleste operatørene fortsatt priser som ligger tett rundt det høyeste lovlige nivået, sier EUs kommissær for telekommunikasjon, Neelie Kroes, som har kommet med en rapport om mobilprisene i EU.

I 2007 hadde EU fått nok av de høye prisene mobiloperatørene tok for å ringe over landegrensene. Politikerne mente konkurransen ikke virket, og tvang gjennom nye regler for hvordan mobiloperatørene informerer sine kunder om kostnadene ved roaming.

Roaming er det som skjer når man ringer i en annen operatørs mobilnett. De fleste mobiloperatører har avtaler med hverandre om telefoni over landegrenser og der ikke alle har dekning. Den utenlandske operatøren vil da ta en tilleggpris, kalt terminering, som kunden må betale. Mange har kommet hjem fra utenlandsferie med store mobilregninger.

Ifølge EUs rapport har kostnadene ved å ringe over landegrensene i Europa gått ned med 70 prosent sidem 2005. Prisen på å sende tekstmeldninger har falt med 60 prosent.

- Mer konkurranse i EUs roamingmarked vil føre til bedre valg og enda bedre priser for konsumentene, sier Kroes om grunnen til EUs regulering.

Ifølge rapporten koster det i gjennomsnitt 38 europeiske cent (cirka tre kroner) ekstra per minutt for å ringe over landegrensene. For å motta en samtale, kostet det mot slutten av fjoråret 17 cent (cirka 1,3 kroner).

Taket fra EU har vært 43 cent for å ringe, 19 for mottak av samtale, og 11 cent per sms.

Fra 1. juli endres maksprisen igjen. Da kan operatørene maksimalt ta 39 cent for å ringe, og 15 cent for mottak av samtale.

Vurderes neste sommer
I juni neste år skal EU bestemme seg for om det vil fortsette med et pristak videre fremover, eller la pålegget utgå sommeren 2012.

Roamingprisene for datatrafikk over mobil har også et tak på en euro per megabyte. Fra 1. juli av vil dette koste 80 cent. I Norge er det foreløpig kun et krav at operatørene skal sperre datatrafikken til et abonnement i utlandet når forbruket går over 60 Euro. Kundene kan selv heve eller senke denne grensen.

De fleste norske mobiloperatørene har dessuten en maksgrense for hvor mye de fakturerer i datatrafikk per dag.

I 2009 betalte mobilbrukere i gjennomsnitt 2,66 euro per nedlastede magebyte for roaming, mens operatørene tar 55 cent seg i mellom for dette. Det tyder på at differnansen på 2,11 euro er ren profitt for selskapene.

Kroes sier EU vil fortsette å passe på at billigere priser operatørene i mellom også kommer forbrukere til gode.

Les også:
Verdens dyreste sekund
10.000 venter på iPhone 4 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.