Det ferske regnskapet til Facebook Norge viser en omsetning på 45 millioner og et resultat før skatt på åtte millioner kroner. Den totale skatten internettgiganten betalte i Norge var på 2,9 millioner kroner. Det viser Facebooks norgesavdelings regnskap for 2018.

Pengene går til Irland

Tallene viser derimot ikke det faktiske bildet ettersom Facebook sluser inntekter gjennom Irland – og dermed slipper å betale høye skattekostnader til den norske stat. Tidligere har mediebyrågrupperingen Group M anslått at Facebook ville få en reell annonseomsetning i Norge på 2,3 milliarder kroner i 2018.

Regnskapet viser en nær en dobling av omsetningen, fra 27 millioner kroner i 2017 til nesten 45 millioner kroner i fjor. Veksten er også markant sammenlignet med tidligere år. Resultatet før skatt gikk fra minus 800.000 kroner til et overskudd på nesten åtte millioner kroner.

I slutten av 2017 gjorde Facebook store endringer. Selskapet meldte at i alle land der man har et lokalkontor som støtte for lokale annonsører, skal inntektene føres i landet der den reelle omsetningen skjer.

«Dette betyr at annonseinntekter støttet av våre lokale team ikke lenger kommer til å bli inntektsført av vårt internasjonale hovedkvarter i Dublin, men i stedet bli inntektsført av vårt lokale selskap i landet det gjelder», skrev finansdirektør Dave Wehner da.

Rune Paulseth leder Facebooks selskap i Norge.
Rune Paulseth leder Facebooks selskap i Norge. (Foto: Mikaela Berg)

«Betaler betraktelig beløp i skatt»

Onsdag 7. august får DN svar på sin henvendelse til Facebook.

– Jeg vil gjerne starte med å minne om at vi faktisk betaler et betraktelig beløp i skatt, skriver kommunikasjonssjef Peter Münster i en epost.

Han viser til at skattesatsen de siste fem årene har ligget på 25 prosent i gjennomsnitt, og at selskapet i fjor betalte skatt for mer enn tre milliarder amerikanske dollar.

– Vi betaler fortsatt størstedelen av vår skatt i USA, fordi der finnes størstedelen av vår virksomhet, aktiver og risiko er plassert, skriver han videre.

– Vi vet godt at nettopp dette spørsmålet er under debatt i mange land, og vi har hørt ønsker om mer gjennomsiktighet rundt omsetning og skattebetalinger.

Varslet endringer

Facebook har tidligere kommunisert at selskapet har planer om å innføre endringene i løpet av 2018, med et mål om å være i mål i løpet av første halvdel i 2019. Facebook har et salgskontor i Norge ledet av Rune Paulseth.

– Reklameinntekter som støttes av vårt lokale norske team, vil bli fakturert og rapportert av Facebook Norway. Strukturen ble implementert fra 1. juli 2018. Vi vil fortsette å rulle ut lokal salgsstruktur i andre land over tid, skrev Släger-rådgiver Sondre Ronander, som representerer Facebook, i en epost til DN i januar.

Da anslo medie- og forhandlingsdirektør Jarle Thalberg i mediebyråkjempen Group M at Facebook siden 2016 trolig har solgt reklame for fem milliarder kroner i Norge.

Tidligere i år spådde Thalberg at Facebook vil vokse ytterligere i Norge og komme opp i en omsetning på over 2,4 milliarder kroner.

Liten tro på store skatteinntekter

På tross av de nevnte endringene fryktet flere at det ikke ville bety mye større skatteinntekter for den norske stat.

– Det er vanskelig å vite hva summen som vil inntektsføres her i Norge vil utgjøre. Men selv for oss i mediebyråene går en stor del av kontakten med Facebook gjennom Dublin, og ikke salgskontoret her i Oslo. Dette gjelder særlig for de mellomstore og mindre selskapene vi hjelper, sa administrerende direktør Maria Aas-Eng i mediebyrågruppen Red til DN da endringene ble annonsert.

Münster fra Facebook mener det motsatte er tilfellet, og at regnskapstallene gjenspeiler de lovede endringene.

– Utover den økte gjennomsiktigheten rundt omkostninger og inntekter, er en av konsekvensene av denne omleggingen at det skattepliktige overskuddet blir beskattet i Norge under norske regler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.