Natt til torsdag lanserte Facebook en ny mobil tjeneste. Med «steder» vil Facebook at brukerne skal vise vennene sine hvor de er.

Ideen er at det skal gjøre det lettere for venner å finne hverandre, og at man skal kunne få sine virtuelle venner til å dukke opp i virkeligheten.

Ved å godta at «steder» bruker mobilens gps, kan man se hvilke venner som er hvor og vise hvor man selv er.

- Kan "sjekke inn"
Facebook er langt fra først ute med denne typen tjenester. Særlig i USA har dette tatt av det siste året. Størst er Foursquare, som nærmer seg to millioner brukere. Mens både Foursquare og den vesentlig mindre konkurrenten Gowalla har en spillfunksjon, dropper Facebook dette.  

Det er utbredelsen av smartmobiler, som har innebygd gps og lett nettilgang, som har åpnet for det som kalles geolokalisering.

Ved hjelp av en app - et dataprogram til mobilen - kan brukeren «sjekke inn» når man er på en kafé, en bar, restaurant, en butikk, eller en benk i parken, om man vil. Brukerens venner får dermed se hvor man er, og kan samtidig plukke opp anbefalinger av steder i nærheten.

Interessant for annonsører
Denne sjekke inn-tjenesten tar Facebook også i bruk. At programmene baserer seg på å varsle hvor man er i det offentlige rom, gjør det interessant for annonsører, som er det Facebook lever av.

Facebook åpner opp for tett integrering med andre nettsteder og tjenester, slik at for eksempel brukere av Foursquare automatisk også får statusen sin oppdatert på Facebook.

Nettstedet Yelp har en veldig populær app som viser blant annet restauranter og barer der man er, og gir tilgang på brukerbaserte anmeldelser av stedene.

Facebook har flere ganger fått kritikk for måten de behandler personvernet på. Med «steder» er grunninnstillingen at kun venner kan se en. En ting ikke alle vil like, er at venner kan tagge andre venner på «steder» - slik man kan med bilder i dag.

Foreløpig er tjenesten bare tilgjengelig i USA, men den kommer fortløpende til andre land.

Les: Kjøpte Facebook for 18.000 kroner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.