Visma har lagt inn bud på Mamut, selskapet som Eilert Hanoa startet for 16 år siden. Hanoa har vært sjef hele veien, men er villig til å selge sin "baby".

- Jeg har sagt at dette er en stor premie for aksjonærene, og hvis dette er noe aksjonærene vil så skal ikke jeg stå i veien for prosessen, sier Hanoa, som omtaler prisen som et ”trivelig bud”.

Mamut har vært et av børsens mest stabilt voksende selskaper, med over 50 kvartaler med sammenhengende vekst over ti prosent. Selskapet har 400.000 kunder, hvorav 100.000 innen forretningsprogramvare og 300.000 innen tjenester knyttet til nettdomener og nettsidestøtte.

Les også: Visma byr på Mamut

Ikke tatt ut en krone
Hanoa påpeker at budet er godt over Mamuts aksjekurs nå og de siste månedene. Det vil også bety at Hanoa selv får en solid opprusting av egne finanser. Hanoa har nemlig 6, 7 millioner aksjer i selskapet som utgjør drøyt ti prosent av totalen.

- Jeg har ikke solgt noen aksjer i Mamut i de årene jeg har vært i selskapet og ikke tatt ut utbytte, bare lønn, sier Hanoa på spørsmål om dette.

Selskapets årsrapport fra 2010 viser at Hanoa i 2010 fikk et solid hopp fra 907.000 til 1,2 millioner kroner i lønn fra Mamut. Skattelistene viser en formue på 32,7 millioner kroner, der aksjene i Mamut må antas å utgjøre en dominerende andel. Vismas bud på 11,5 krone per aksje verdsetter Hanoas del til drøyt 77 millioner kroner.

Trippelsjef
Hanoa er en markant figur i norsk it-verden, og har ved siden av Mamut-toppjobben til tider hatt to andre lederverv i norsk it-bransje. Han er med andre ord vant til å være sjef i eget hus.

- Hvordan blir det overgangen hvis selskapet kjøpes opp?

- Man må forvalte de ressursene man har ansvaret for og jeg tror ikke forskjellen er så stor mellom å være sjef i eget hus og ansvarlig for et område i et annet selskap, sier Hanoa om sin egen rolle fremover.

- Du er kjent for å være en arbeidsnarkoman?

- Det er hyggelig å se at det ryktet har sivet ut, sier Hanoa.

Han sier han er innstilt på å fortsette i jobben hvis en Visma kjøper selskapet og ønsker ham som leder.

- Dersom det blir en transaksjon er det mange positive og spennende muligheter, mener han.

Til salgs i nesten tre år
Han er ikke helt sikker på at det blir noen handel.

- Vi må se om dette blir noe av, men det er hyggelig å ha fått anerkjennelsen industrielt uansett, sier Hanoa om budet fra Visma.

Dette er ikke første gang Mamut har vært i en salgsprosess. Høsten 2008 meldte selskapet at kjøpere hadde tatt kontakt og lagt inn flere bud. Prosessen trakk ut i tid og endte med null resultat og kraftig kursfall i april 2009.

Mamut sendte den gangen ut en melding om at aktøren som var kommet lengst i salgsprosessen ikke hadde fått nødvendig finansiering.

Visma har valgt en annen strategi. De går ut med et bud etter å ha fått aksept fra 50 prosent av aksjonærene, men uten forhandlinger med selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.