(Oppdatert artikkel)

Etter årevis med spekulasjoner blar programvaregiganten Visma opp rundt 750 millioner kroner for å sikre seg lillebroren Mamut.

Visma, som selv ble kjøpt for 11 milliarder kroner i oktober ifjor av det amerikanske investeringsselskapet Kohlberg Kravis Roberts (KKR), har til hensikt å by 11,50 kroner per aksje i selskapet med oppgjør i kontanter. Det gir en budpremie på 70 prosent.

- Vi tror det er en god pris, sier Visma-sjef Øystein Moan til DN.no  

Visma setter som betingelse for sitt bud at eierne av 90 prosent av aksjene i selskapet aksepterer budet, og at det gjennomføres en tilfredstillende selskapsgjennomgang.

50 prosent sier ja
Mamut har allerede fått beskjed om at aksjonærer som kontrollerer mer enn 50 prosent av aksjene har gitt betinget tilsagn.

Blant disse er Mamuts konsernsjef Eilert Hanoa og styremedlemmer i Mamut Leif Persson, Audun Wickstrand Iversen og Paal E. Johnsen, primærinnsidere Jostein Håvaldsrud, Werner Risberg, Espen Mofjell og Stein Olav Repål og selskaper disse kontrollerer, samt nærstående aksjonærer til Nini H. Nergaard, som også er styremedlem i Mamut.

Lorentzen på gjerdet
Mamuts største aksjonær, Ole Peter L. Lorentzen, har foreløpig ikke har gitt sin tilslutning til budet fra Visma. Lorentzen er sammen med sin familie Mamuts største aksjonær gjennom selskapet Ludvig Lorentzen som eier 20,72 prosent av programvareselskapet. Han har også en post på 3,18 prosent gjennom sitt heleide selskap Extellus.

- Vi har som du sikkert vet ikke gitt noe forhåndsaksept til budet. Vi avventer således at budet kommer og vil vurdere det da. Både budet som sådan og naturligvis opp mot eventuelle alternativer, sier Lorentzen til DN.no.

En god idé
Moan mener oppkjøpet innebærer at man styrker norsk programvareindustri, og at selskapene nå er bedre i stand til å konkurrere med globale, utenlandske aktører.

- Vi synes dette er en god idé industrielt og strategisk, sier Moan.

Mamut -aksjen har hatt en svak utvikling det siste året, og nær kollapset sett i lys av toppen før finanskrisen. Samtidig har aksjen slitt med dårlig likviditet. Visma-toppen medgir at dette er gunstig tidspunkt.

- Det sier seg selv at vi nå kunne legge inn et bud med ganske lav budpremie, sier Moan.

Han ønsker ikke å si hvorvidt Visma vil øke budet, dersom selskapet ikke får tilstrekkelig aksept i første runde.

Attraktivt vederlag
Styret i Mamut skriver i meldingen at en sammenslåing av Mamut og Visma er godt begrunnet både industrielt og strategisk.

- Vederlaget som tilbys anses å være attraktivt sammenliknet med den gjeldende aksjekursen for aksjer i Mamut, skriver styret i meldingen.

Visma ønsker nå ta bruke sin betydelige størrelse og ressurser på å ta Mamut videre.

- Vi jobber for å bygge opp et stort selskap, også i europeisk sammenheng, men med hovedkontor i Norge. Og det ønsker vi å gjøre sammen med Mamut og selskapets ledelse, sier Moan til DN.no.

Han bekrefter at kjøpet er initiert av Visma.

- Det er ingen tvil om at Vismas ledelse har sett at dette kan være en god kombinasjon, sier Moan til DN.no

Rask prosess
Mamut skriver videre at selskapet "ser frem til en rask og konstruktiv prosess med Visma for å forfølge denne muligheten for selskapet og dets aksjonærer".

Mamut har engasjert Carnegie ASA som finansiell rådgiver og Advokatfirmaet Thommessen AS som juridisk rådgiver. Styret vil sammen men rådgiverne vurdere tilbudet nærmere.

Styret vil komme med sin lovpålagte bud uttalelse om tilbuddet innen en uke før utløpet av tilbudsperioden, står det i meldingen.

Årevis med spekulasjoner
Det har vært spekulert i at Visma har skullet kjøpet Mamut i årevis. Allerede i 2005 sa daværende SEB Enskilda-analytiker Erich Solberg til DN.no at han drømte om Visma og Mamut.

- Drømmen hadde vært om Mamut og Visma hadde slått seg sammen, med veksten til Mamut og Vismas lommebok, sa Solberg.

Les hele saken her: Håper Visma kjøper Mamut

Har fulgt med i 10 år
Moan legger ikke skjul på at han har ligget i sivet og ventet lenge på Mamut, som i mellomtiden trolig har satt Norges-rekord med sine 70-80 oppkjøp.

- Kan du si hvor lenge du har sett på Mamut?

- Nei, tror ikke jeg vil kommentere det.

- Snakker vi mer enn 10 år?

- Vi har jo fulgt med Mamut i 10 år sånn sett, sier en humrende Moan.

Mamut-kursen var på sitt høyeste i 2007, da aksjen var nær 20 kroner. Aksjen ble sist omsatt til 6,8 kroner onsdag før Visma-budet. Aksjen har ikke vært omsatt til nivåer likt tilbudsprisen siden oktober 2008.

Les også: Aksjefest i Visma (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.