Apple gjør ting på sin måte. De har aldri vært opptatt av å være først, men har laget de brukeropplevelsene de mener kundene trenger. De har ikke vært redde for å gå sine egne veier, så hvis Steve Jobs mener du ikke trenger en egen volumknapp på iPod, så får du det heller ikke.

Men nå har Apple gitt seg på ett punkt. Denne uken lanserer Apple versjon 4.0 av iPhone OS, systemet som ligger på alle iPhone og iPod Touch. Og den største nyheten er egentlig gammelt nytt på svært mange andre apparater.

Det handler nemlig om håndtering av flere programmer samtidig, såkalt multitasking. Mangelen på dette regnes av mange som iPhones største svakhet. Samtidig komemr det nyheter om mapper, e-bøker, reklame og felles innboks.

Les også om Apples nye forretningsmodell: Apple drar på i Google-krigen

Multitasking
Multitasking, eller håndtering av flere programmer samtidig, er noe iPhone alltid har hatt mulighet til, men som tredjeparts programmer ikke har fått lov til å gjøre.

Kort fortalt betyr multitasking at man kan ha flere programmer aktive samtidig og skifte mellom dem uten at de lukkes. Akkurat slik man gjør på en pc.

iPhone OS er det eneste mobile operativsystemet av betydning som ikke har støttet dette. Windows Mobile, Android og Symbian har hatt denne funksjonaliteten i mange år allerede. Apple er veldig dyktige på multitasking på pc-er og mange har spurt hvorfor iPhone-brukerne ikke har kunnet bruke for eksempel navigasjon og sms samtidig.

Fra nå kan iPhone-brukere med iPhone OS 4.0 spille musikk fra Spotify eller nettradio samtidig som de surfer på nettet. Man kan også ha programmer for ip-telefoni aktive til enhver tid.

Mapper
Apple introduserer nå også muligheten til å lage mapper i hovedmenyen, eller skrivebordet som mange kaller det. Ved å dra ett ikon over et annet samles de automatisk i en mappe man kan navngi selv.

Ifølge Apple blir det med mapper mulig å ha snarveier for 2.000 programmer på skrivebordet.

Samordnet innboks
Dette er en kjekk funksjon som nok ikke alle ønsker, men som kan forenkle e-postlesingen. Samordnet innboks betyr at dersom man har flere Gmail e-postkontoer på en telefon vises alle innkommende e-poster i en felles liste. Det er fortsatt lett å skille hva som tilhører hvilken konto.

Man kan også sortere inngående og utgående e-poster som en kronologisk samtale basert på emne eller mottakere. Denne metoden brukes allerede for tekstmeldinger.

It-avdelingens venn
Nye iPhone OS 4.0 blir også it-avdelingens venn. Uten å avsløre for mye sier Apple at de har oppgradert sikkerhetsystemet til iPhone.

De har også lagt til en administrasjonsmodul som gjør at en it-avdeling som administrerer mange iPhone for ansatte kan styre disse sentralt. Gjennom administrasjonsmodulen kan man sette opp kryptering på en iPhone eller slette alt på den om den blir mistet eller stjålet.

iPhone OS 4.0 støtter Exchange 2010 og kommende SSL VPN-protokoller fra Juniper og Cisco.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.