Nordmenn er umettelige på forbrukerelektronikk og denne kategorien er blant de mest ønskede julegavene år etter år. At Iphone og Samsung Galaxy vil selge godt de månedene nye modeller lanseres er lett å forutse. DN har bedt de største elektronikkjedene fortelle om salgstoppene de ikke forutså i 2017.

Bitcoin + skjermkort = sant

Skjermkort som dette GTX 1080-kortet fra Nvidia ble populære over natten da folk fikk øynene opp for utvinning av bitcoin.
Skjermkort som dette GTX 1080-kortet fra Nvidia ble populære over natten da folk fikk øynene opp for utvinning av bitcoin. (Foto: Nvidia)

Flere av de største elektronikkforhandlerne ble tatt på sengen i sommer da mange begynte å fange interesse for kryptovalutaen bitcoin. I motsetning til tradisjonell valuta kan bitcoin utvinnes ved hjelp av datakraft, omtrent på samme måte som man kan grave etter gull.

Utvinningen krever svært mye datakraft og ved hjelp av siste generasjon grafikkort kan man øke regnekapasiteten drastisk. Interessen for kryptovaluta førte derfor til at lagrene tømtes for avanserte grafikkort.

– Vi opplevde voldsom økning i salg av grafikk kort når kryptoutvinning ble populært. Vi klarte ikke å levere nok i forhold til etterspørselen på skjermkortmodellene som «gullgraverne» gjerne ville bruke, sier Lene Iren Oen, kommersiell direktør i Komplett.

Innenfor samme kategori ble det også tomme lager straks etter at Intel lanserte 8. generasjon av sine pc-prosessorer i oktober.

Nintendo

Spillkonsollene Nintendo Switch og Nintendo SNES Classic (øverst) har begge solgt overraskende godt. SNES Classic ble revet bort på et par timer.
Spillkonsollene Nintendo Switch og Nintendo SNES Classic (øverst) har begge solgt overraskende godt. SNES Classic ble revet bort på et par timer. (Foto: Nintendo)

I september ble «Nintendo Classic SNES» lansert. Dette er en ny utgave av den gamle Super Nintendo-konsollen fra 1990. Komplett solgte ut alle sine 1800 eksemplarer på to timer.

– Denne kunne forhåndsbestilles fra juli og vi hadde «tusenvis» av forhåndsbestillinger, sier Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonsansvarlig i Elkjøp.

I begynnelsen av mars lanserte Nintendo også sin nyeste spillkonsoll, Nintento Switch.

– Dette er den mestselgende Nintendo-konsollen noensinne hos oss. Og i kjølvannet av den solgte vi også mange retro-spill, eldre spill som ble relansert for Switch, sier Lars Hoel, leder for Data og underholdning hos Power.

Popsockets

Mobilholderne som kalles popsockets ble en overraskende farsott på forsommeren i 2017.
Mobilholderne som kalles popsockets ble en overraskende farsott på forsommeren i 2017. (Foto: Connectedly)

En farsott som ikke er elektronikk i seg selv, men har en tett kobling til smarttelefoner er «popsockets». Popsockets er sammenfellbare, runde holdere man fester bak på mobilen. De gir et mer stabilt grep i hånden og kan brukes som bordstøtte. Når de er flate gjør de heller ikke mobilen veldig mye tykkere.

– Popsockets er en morsom trend på telefronten. Vi har solgt 17.000 eksemplarer av disse og regner med at trenden fortsetter i 2018, sier Bergly i Elkjøp.

Sykkelrulle

Sykkelrullene fra Wahoo ga Power en positiv overraskelse da de valgte å ta dem inn i sortimentet.
Sykkelrullene fra Wahoo ga Power en positiv overraskelse da de valgte å ta dem inn i sortimentet. (Foto: Wahoo)

Nordmenn bruker mye penger på teknologi til trening og helse. Produkter fra Fitbit, Garmin og Polar vokser stadig. Men da Power tok inn sykkelruller i sortimentet fikk de en overraskelse.

– Det er liten tvil om at dette er et fantastisk produkt for en som virkelig liker å sykle, men at det skulle selges i så store antall som det har gjort trodde jeg ikke når vi bestemte oss for å ta inn produktet, sier Hoel i Power.

Sykkelrullene gjør det mulig å trene sykling innendørs med den sykkelen man bruker på veien. De kobles til en smarttelefon og man kan via den sette ulik rullemotstand og lignende og gjennomføre realistiske treninger hjemme i stuen.

Hodetelefoner

Sony WH-1000XM2 er blant de beste og mest populære trådløse hodetelefonene med støydemping før jul.
Sony WH-1000XM2 er blant de beste og mest populære trådløse hodetelefonene med støydemping før jul. (Foto: Magnus Eidem)

Hodetelefoner er noe nordmenn er blitt veldig opptatte av. Spesielt salget av trådløse hodetelefoner av høy kvalitet øker voldsomt. Power hadde i mai en vekst på 239 prosent mot året før i denne kategorien. Noe av årsaken kan være at Apple og andre har kuttet ut den vanlige hodetelefonpluggen i sine telefoner.

– Mange kjøper hodetelefoner til forskjellig bruk, til telefonen, til trening, til flyreisene og så videre. Vi ser også at kundene våre er villige til å betale mer for god lyd, i snitt vokser denne kategorien med 65 prosent, noe som er veldig høyt, sier Bergly.(Vilkår)