Så sent som i 2008 lå Nokia og snuste på 40 prosent andel av verdens totale mobilsalg. En fersk oversikt fra Gartner viser en andel på 28,9 prosent. Det er krise, på to fronter.

- Nokias fremtid er avhengig av planene de legger frem 11. februar og hvor godt selskapet kan gjennomføre de planene i den begrensede tiden som er tilgjengelig, skriver Gartner-analytikerne Carolina Milanesi og Roberta Cozza i en kommentar til markedsutviklingen.

På fredag skal nemlig Nokias nye sjef Stephen Elop avsløre hvilke planer han har ruget på de siste drøyt fire månedene. Dette skal legges frem på selskapets kapitalmarkedsdag i London. Det er allerede lekket informasjon om at flere i den øverste ledelsen må gå, og det spekuleres i om Elop vil gjøre noe drastisk med selskapets satsing på operativsystemet Symbian.

Dramatikk i vente
Mye tyder på at så vil skje.

- Jeg har oppdaget at vi står på en brennende plattform, skriver Elop i et dramatisk internt notat som Engadget har fått tak i og som flere kilder visstnok har bekreftet er ekte.

Elop forteller i notatet om en Nordsjø-arbeider som våknet opp til en brennende platform, og måtte kaste seg ut i iskald vann. Symbian får da også gjennomgå i notatet, som kan være systemets dødsdom.

Dagensit.no kommer tilbake med mer om dette notatet.

Nytt os?
Symbian var nemlig lenge verdens klart dominerende operativsystem for smarttelefoner. Men Nokia har aldri klart å bygge noe skikkelig økosystem rundt denne dominansen. Inge andre mobilprodusenter lager Symbian-mobiler lenger, og det er forsvinnende få utviklere som lager Apps til Symbian-telefoner sammenlignet med Iphone og Android.

Analyseselskapet Canalys har tidligere meldt at Android har gått forbi Symbian i nysalg. Gartners tall viser at Symbian fremdeles var størst i 2010 sett under ett, men ble forbigått i fjerde kvartal.

Apps-mangel og generell misnøye med Symbian bidrar til at Nokia raskt mister markedsandeler i smarttelefonmarkedet, og deres andel av markedet falt med 6,7 prosentpoeng i 2010. Symbian har også en annen mobilplattform for avanserte mobiler, Meego, men hvis Nokia skal satse på dette blir de en av mange utfordrere i markedet, uten noen stor base av brukere slik Symbian, Apples Ios og Googles Android har.

Nokia har blitt koblet til Microsoft og andre har foreslått at de bør bli med Android-toget, men mobilkjempen fra Finland har ingen tradisjoner for å overlate sentrale deler av satsingen til utenforstående.

Presset nedenfra
Tallenes tale er uansett klar. Nokia er i trøbbel, og noe må gjøres. De mister mye innen smarttelefoner, men faktisk enda mer målt i total markedsandel. Så sent som i 2009 hadde de 36,4 prosent av markedet, mens de nå er nede i 28,9 prosent.

Fallet skyldes i stor grad fremveksten av såkalte ”white box” –mobiler. Dette er mobiler som typisk produseres i Asia og som selges med et ukjent merkenavn, eller uten navn. De priser seg ofte svært lavt og angriper dermed Nokias tidligere sterke posisjon innen billige mobiltelefoner. Fra 2009 til 2010 økte markedsandelen for ”andre” små produsenter fra 16,5 til 30,6 prosent i Gartners oversikt, og økningen bidro sterkt til å øke totalmarkedet fra 1,2 milliarder til 1,6 milliarder solgte mobiler i året.

Ifølge Gartner er imidlertid ikke alt dette reell markedsvekst. De regner med at større deler av ”white box”-salget har gått fra å selges svart til å bli lovlig registrert salg, og at dette forklarer en del av veksten.

Mobilsalget 2010

Kilde: Gartner

Gamle helter
Nokia er imidlertid ikke alene om å få problemer med å følge med i svingene i en mobilbransje som konstant endrer seg.

En sammenligning av topplisten fra bare fire år tilbake viser at Motorola nesten er blitt utvisket fra kartet og Sony Ericsson er marginalisert. Den viktigste endringen i bransjen er trolig at programvare er blitt stadig viktigere. De gamle storhetene var gode på å sette sammen attraktiv maskinvare på en effektiv måte, men de var ikke spesielt gode på programvare. Samsung, som er den eneste på den gamle topplisten som har økt, har i stor grad basert suksessen på andres programvare, særlig Googles Android.

Mobilmarkedet ved utgangen av fjerde kvartal 2006

Kilde: Gartner

Hoderulling og ny kurs i Nokia (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.