Telenor-aksjen faller 3-4 prosent torsdag etter at indisk høyesterett har kansellert 122 mobillisenser, 22 av dem tilhørende Telenors datterselskap Uninor.

- Det er ingen tvil om at dette er en dramatisk og overraskende nyhet, sier analytiker Harald Hornes Øyen i Swedbank First Securities til DN.no.

Les hele dommen her (ekstern lenke)

- Prosjektet fra helvete
Analytiker Thomas Heath i Handelsbanken Capital Markets tror dette vil føre til at Telenor trekker seg ut av India etter en satsning som har kostet selskapet dyrt. Det vil være positivt for aksjen dersom det skjer, skriver han i en oppdatering, ifølge TDN Finans. Analytikeren tror heller ikke det er noen mulighet for at saken kan ankes, siden dommen kommer fra Høyesterett.

«Dette kan føre til slutten av prosjektet fra helvete som så langt har krevd en kontantstrøm på 15 milliarder kroner siden lansering», skriver Heath i en oppdatering der han også skulle ønske at dette skulle ha skjedd for ett år siden.

Negativ verdi
Også Arctic Securities tror at saken kan gjøre at Telenor trekker seg ut av sitt nåværende indiske selskap, men at de går videre med et ”India 2.0”. Meglerhuset fremhever i sin morgenrapport at dette er en ”long shot”, men at dersom det skjer vil det kreve mer kapital til en virksomhet de mener har negativ verdi, ifølge TDN Finans.

Lisensene som Telenors datterselskap nå ser ut til å miste, vil trolig kunne fornyes. Aktører DN.no har vært i kontakt med torsdag opplyser imidlertid at dette kan komme til å koste så mye som 1 milliard dollar, rundt 6 milliarder kroner. Etter å ha svidd av rundt 15 milliarder kroner på sitt indiske eventyr, som har landet selskapet også midt i en korrupsjonskandale, spørs det om selskapet er villig til å kaste gode penger etter dårlige.

Enkelte analytikere verdsetter Telenors nåverdier i India til knapt én milliard kroner, andre til ingenting. Dagens børsfall for Telenor-aksjen på rundt 6 milliarder antyder at andre kan verdsette dette høyere.

DNB Markets mener på sine side at Uninor har negativ verdi.

”Ettersom vårt estimat for verdien er lavere, det vil si mer negativ, enn det vi estimerer er samlede lån i Uninor garantert av Telenor, ser vi begrenset nedside i vårt estimat, men til gjengjeld inntil 4 kroner per aksje nedside i forhold til konsensus”, skriver DNB i sin morgenrapport.

Mener retrett avhenger av pris
Analytiker Harald Hornes Øyen i Swedbank First Securities mener det er vanskelig å si hvor markedsprisen på nye lisenser ligger, og viser til at bokført verdi på de nåværende lisensene er priset til rundt to kroner per Telenor-aksje, det vil si rundt 3,5 milliard kroner. Han bekjent, betalte Unitech i sin tid rundt 2 milliarder kroner for sine 22 lisenser.

Øyen mener det er helt klart at det allerede var lave verdier på Uninor priset inn i Telenor-aksjen før dagens nyhet. Analytikeren er usikker på hvorvidt selskapet er best tjent med å trekke seg ut.

- Hvorvidt Telenor bør trekke seg vil bli et resultat av hvor mye de eventuelt må ut med for ny lisens, og hvordan konkurransesituasjonen i India blir etter denne runden, sier han til DN.no.

Swedbank-analytikeren understreker at situasjonen er uklar, og mener dagens nyhet demonstrerer risikoen som er forbundet med operasjoner i utlandet. Samtidig tror han dagens fall kan være en kjøpsmulighet.

- Slik jeg vurderer det, er det mer oppside enn nedside i Telenor-aksjen basert på dagens nyhet og reaksjon i markedet, hvis man kun ser på India, sier han.

- Som å miste lappen
Teleanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telecom mener det hefter stor usikkerhet rundt de gjenværende verdiene i Uninor og i andre selskaper som mister sine lisenser.  

- Det er som å miste lappen og måtte selge bruktbilen – da spørs det om du får det samme som for en ny bil, sier Aarønæs til DN.no.

Selskapene som nå mister sine lisenser får drive i ytterligere fire måneder. Aarønæs forventer at lisensene reutlyses eller reforhandles, og viser til at man "kan ikke bare skru av strømmen for noen hundre millioner mobilbrukere".

Svært uoversiktlig situasjon
Analytikere TDN Finans har vært i kontakt med beskriver i likhet med Øyen i Swedbank situasjonen som svært uoversiktlig med mange usikkerhetsfaktorer, blant annet fordi dommen ikke blir gjort tilgjengelig før i kveld indisk tid.

- Hvordan blir lisensene allokert på nytt? Hva blir prisen på disse? Telenor kan kreve erstatning fra Unitech for ting som skjedde før de gikk inn i Uninor, men hvordan er Unitechs muligheter til å betale erstatning, sier analytiker Tore Tønseth i SpareBank 1 Markets til TDN Finans.

Kan bli kostbart
Han viser til medierapporter fra India om at det skal utstedes nye lisenser til markedspris, noe som kan bli veldig kostbart for Telenor, ifølge ham.

Analytiker Espen Torgersen i Carnegie er forberedt på å følge tett med på indiske nyheter de neste månedene.  

- Det er fire måneder til lisensene trekkes tilbake. I løpet av den tiden vil myndighetene sannsynligvis komme med retningslinjer for hvordan Uninor kan få tilbake lisensene. Spørsmålet er jo til hva slags betingelser det vil være, sier han til TDN Finans.

Aktører vil forsvinne
Torgersen mener det store spørsmålet er om denne saken vil presse frem strategiendringer fra Telenor vedrørende virksomheten i India.

Analytikeren viser til at det indiske aksjemarkedet tydeligvis priser inn betydelige konsekvenser for de selskapene som nå mister sine lisenser. Han peker videre på at den største aktøren i det indiske markedet, Bharti Airtel, stiger rundt åtte prosent.

- Dette er på ren spekulasjon om at det vil forsvinne mange aktører som følge av dommen. Dermed trenger man ikke kjøpe opp aktører for å oppnå konsolidering. De vil forsvinne av seg selv, sier Torgersen.

Han mener at Uninor fortsatt kan ha en strategisk verdi for de store aktørene, avhengig av hvordan de nye reguleringene av telekommarkedet blir.

Nytt tildelingsforslag om to måneder
Det indiske organet for overvåkning av telekombransjen (Trai) skal innen to måneder komme med et nytt forslag for tildeling av lisenser og frekvenser via auksjon i 2G-nettet, i 22 områder, ifølge TDN Finans, som viser til dommen fra ”Supreme Court” i India vedrørende tildeling av 2G-lisenser.

Myndighetene er pålagt til deretter å vurdere forslaget fra Trai i løpet av én måned og deretter tildele nye lisenser via auksjon, heter det.

Telenor er ned 3,6 prosent til 94,55 kroner, omsatt for 442 millioner kroner, som dagens mest omsatte på Oslo Børs.

Les også:
Telenor-smell på Børsen

Telenors indiske milliardinvestering i fare


- Vi vil ikke selge Uninor

Les hele dommen her (ekstern lenke)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.