Apple lanserte mandag kveld Ios 7.

- Den største endringen i Ios siden lanseringen av Iphone, med en helt ny brukeropplevelse, sa Apple-sjef Tim Cook under sin presentasjon.

Ios 7 har fått et renere og enklere uttrykk, en endring som er gjennomgående for hele systemet.

- Design er mer enn bare utseende. Jeg tror på en dyp og vedvarende skjønnhet som ligger i enkelhet. Enkelhet er ikke bare fraværet av rot og ornamenter, det går mye dypere, sier sjefdesigner i Apple, Jony Ive.

Ios 7 får blant annet en ny struktur som tillater at oppgaver utføres annerledes. Hurtigmenyer, statuslinjer og ny layout for programmene skal gjøre systemet mer lettlest og moderne.

Utflytende
Apple har også satset på grafiske effekter som skaper en følelse av dybde i skjermbildet. For eksempel kan du vippe lett på telefonen og bakgrunnsbildet vil vri seg på en måte så det ser ut som det ligger en centimeter under skjermen.

- Vi utnytter nå hele skjermen hele tiden, sier utviklingssjef Craig Federighi i Apple under en demonstrasjon.

Skal man skifte hurtig mellom apper får man en stor forhåndsvisning av skjermbildet til appen, ikke bare snarveien.

Et gjennomgående skifte er at innholdet man ser på dekker hele skjermen, mens systemet ligger oppå delvis gjennomsiktig. De delvis gjennomsiktige elementene vil derfor ha omtrent samme fargepalett som bakgrunnen.

Man kan bruke gester, det vil si dra fingeren over skjermen for å gå tilbake i stedet for å trykke på en tilbake-knapp.

En ny funksjon er «I dag», en oversikt med værvarsel, bursdager, avtaler og lignende.

Ios 7 lærer seg også hvordan du bruker appene dine. Leser du for eksempel DN hver morgen vil Ios 7 oppdatere DN-appen rett før du pleier å stå opp. Den utsetter også oppgaver som kan vente til du ikke bruker telefonen, eller den går på strøm eller er tilkoblet et raskt nettverk.

Kontrollsenter
En funksjon som mange Apple-brukere har misunt Android-brukere er det Apple kaller kontrollsenter. Kontrollsenter åpnes ved å dra fingeren over skjermen opp fra bunnen. I kontrollsenter kan man skru av og på trådløse sendere, skru på lommelykt, deaktivere synkronisering, justere volum og lysstyrke og lignede funksjoner.

Ios 7 får også en forbedret fleroppgaveveksler som fordeler systemressursene strengere. Mest viktig er det nok at alle apper nå kan kjøre i bakgrunnen. Hittil har mange apper stoppet opp om man gikk ut av dem, det blir det nå slutt på.

En delingstjeneste kalt AirDrop lar brukerne utveksle filer direkte uten å gå om internett.

Alle standardapper har fått nytt utseende og en ny måte å betjenes på.

Kameraappen har fått et par endringer som i praksis tilrettelegger for Instagram. Firkantede bilder og ulike filtre gir Instagram-funksjonalitet uten Instagram. Bilder-appen har fått en funksjon for å lage album basert på bilder tatt innenfor en tidsramme.

Safari
Nettleseren har ikke lenger ett adressefelt og ett søkefelt i toppen. Nå er det bare ett fel hvor man både kan søke og skrive nettadresser.

Safari får også foreldrekontroll som kan filtrere ut upassende innhold for barn.

Itunes Radio
Funksjonen alle trodde skulle hete Iradio heter Itunes Radio. Den er ikke helt slik man forventet. Der mange forventet en strømmetjeneste lik Sportify er Itunes Radio en katalogtjeneste for nettradiostasjoner som kommer med anbefalinger ut fra hva slags musikk du hører mest på.

Ios 7 er allerede nå tilgjengelig for registrerte Apple-utviklere. Alle andre må vente til høsten.

Les også:
Her er Apples pc-nyheter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.