Første produktlansering i kveld var siste versjon av OS X, systemprogramvaren for Apples pc-er. De siste versjonene har hatt versjonsnavn etter kattedyr, men ettersom det ikke er så mange løvevarianter igjen har Apple introdusert en ny navnerekke.

De nye navnene er basert på steder i California, delstaten der Apple utvikler sine produkter. OS X Mavericks (et kjent surfested) er navnet på neste versjon.

Mye nytt
OS X Mavericks introduserer arkfaner i systemets filutforsker, som antatt. Det vil si at man kan ha flere filsøk og kataloger oppe uten å åpne flere vinduer.

En annet nyhet er tagger for alle filtyper. Ved å gi kategorier til filene blir de lettere å finne i filutforskeren og det blir lettere å søke opp filer relatert til hverandre.

Bedre multiskjermstøtte fikk svært god mottakelse i salen da det ble lansert. Kort sagt kan man kalle opp dokken på alle skjermer, få opp menyer på alle skjermer og dersom man går til fullskjerm i et program vil ikke de andre skjermene bli påvirket lengre. Flerskjermløsningen fungerer også med Airplay, det vil si om man tar opp er skjermbilde på en tv, for eksempel.

Ytelse
OS X Mavericks får en ny funksjon som heter App Nap som gjør at bare enkelte åpne apper får tildelt systemressurser. En annen ressurssparende funksjon er «Time Coalescing». Denne funksjonen gjør at en maskin ikke lenger bruker ressurser på å endre hvor mange ressurser den bruker, noe som skal dempe trykket på prosessoren med hele 72 prosent.

Resultatet er lengre batteritid.

Nettleseren Safari har også fått en rekke tekniske ytelsesforbedringer. Ifølge Apple er den nye Safari markedets raskeste nettleser på Javascript, med betydelig margin.

Leselisten, nettsider du har markert for å lese senere, har nå blitt en fortløpende liste. Når du har lest ferdig en nettside, fortsetter neste automatisk. Det er bare å fortsette å rulle nedover.

Passordhåndtering
Apple lanserer også Icloud Keychain. Dette er et kryptert passordhvelv som lagrer alle dine passord i nettskyen, slik at du kan hente dem fram uansett hvor du er.

Man kan også legge inn kredittkort og andre sikre notater.

Varslinger
Mac OS X Mavericks får også et varslingssystem som er inspirert av smarttelefoner og nettbrett. Nye hendelser varsles med små bokser som popper opp på skjermen. De vanligste responsene til de ulike varslene kan aktiveres direkte.

Når man vekker en Mac fra dvale får man en liste over tapte hendelser på låseskjermen.

Varslinger kan komme fra e-post, sosiale medier, nettprat og andre fortløpende oppdaterte apper.

Kalender og kart
Mavericks har nye versjonen av kalenderappen iCal og Apple Maps. Begge appene får langt mer integrasjon mot hverandre. For eksempel, hvis du finner en restaurant for lunsj kan du lage en avtale rett fra Apple Maps. Da får du samtidig informasjon om reisetid til restauranten, inklusive trafikkforsinkelser. Kalenderappen varsler deg automatisk når det er på tide å dra.

Ny Macbook Air
Ikke uventet lanserte Apple i dag nye bærbare Mac-pc-er basert på Intels siste generasjon av prosessorer, kalt Haswell.

Nye Macbook Air har en standbytid på batteri på 30 dager. Nye Macbook Air kommer i to utgaver, med 11-tommer og 13-tommers skjerm. 11-tommeren får en brukstid på fem til ni timer, mens 13-tommeren får fra syv til 12 timer brukstid på batteriet.

Som tidligere har Macbook Air ingen bevegelige elektroniske komponenter. En ny generasjont trådløst nettverk er tre ganger raskere enn tidligere, og lagringsminnet i nye Macbook Air er 45 prosent raskere enn forrige generasjon.

Apple viste også frem en sniktitt på et kommende produkt, Mac Pro. Dette er en stasjonær pc for de mest krevende brukergruppene. Den kraftigste arbeidsstasjonen Apple noensinne har laget, men bare en åttendedel av størrelsen på forrige Mac Pro.

Nye Macbook Air er tilgjengelig fra i dag, med med forrige versjon av Mac OS X installert.

Icloud
Det er nå 300 millioner brukere på Icloud. Nytt i år blir en integrasjon av produktivitetsprogrammene i iWork inn i Icloud.

Iwork for Icloud er en tjeneste som lar deg bruke applikasjonene i Iwork i nettleseren din. Løsningen skal fungere også med filer laget i Microsoft Office og ikke minst i andre nettlesere enn Safari. Med andre ord kan man bruke Apples programmer på en pc om man vil.

Les også:
Her er Apples mobil-nyheter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.