I går ble det kjent at den amerikanske mobiloperatøren Verizon hadde blitt beordret av amerikansk etterretning å overgi alle samtaledata for alle deres abonnenter.

Overvåkningen inngår i et program som heter Prism, hvis eksistens ble bekreftet av president Barack Obama i natt norsk tid.

I kjølvannet av Verizon-avsløringen har Washington Post fått tak i dokumenter som avslører en langt mer utbredt overvåkning. Ifølge dokumentasjonen leverer ni store internettaktører rutinemessig informasjon til etterretningsorganene NSA (National Security Agency) og det føderale politiet FBI.

Samler inn data om alle brukere
De ni selskapene er Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube og Apple. Listen er i kronologisk rekkefølge. Microsoft ble kilde for NSA allerede i 2007, mens Apple ble tatt med i oktober 2012. Google og Facebook kom med i 2009.

I en uttalelse fra øverste ansvarlig for etterretning i USA, James Clapper, er det ikke anledning for NSA og FBI å bruke dataene til å hente ut opplysninger om amerikanske statsborgere, kun utlendinger. Likevel samler man inn data om alle brukere.

En etter en har de varslede selskapene gått ut og benektet kjennskap til Prism, eller i det minste benektet at overlevering av innhold praktiseres.

Les også på DN.no: Denne biffen koster opp mot 4600 kroner kiloen

Lekket presentasjon
På sine nettsider har Washington Post lagt ut bilder fra en hemmeligstemplet presentasjon de hevder er brukt av NSA.

Presentasjonen viser hvordan Prism fungerer og hvilke selskaper som er involvert. Ifølge presentasjonen er ikke bare Prism en realitet, det er også den mest brukte kilden for NSAs analyser.

Alle lysbildene i presentasjonen inneholder en topptekst som viser selskapslogoen til alle de nevnte selskapene. Bruk av data fra kommersielle kilder kalles «Special Source Operations» internt i NSA.

Andre lysbilder viser at Prism fungerer omtrent som den omstridte FRA-loven i Sverige og tilsvarende lover i andre land. Hjemmelen er at man kan tappe opplysninger fra trafikk som går gjennom stamnett plassert i eget land. Svært mye av verdens nettrafikk rutes gjennom stamnett i USA, så tilgangen til data er nær komplett.

De ni selskapene tappes for denne informasjonen til NSA: E-post, nettprat (tekst, lyd og bilde), video, bilder, filer lagret hos selskapene, internettelefoni, filoverføringer, videokonferanser, varslinger av spesifikke handlinger (pålogginger og lignende) og aktivitet i sosiale nettverk. En siste post heter «spesielle forespørsler». Denne viser til at NSA og FBI kan be om spesifikke opplysninger som ikke omfattes av de andre punktene, for eksempel plassering.

Ifølge presentasjonen belaster ikke Prism statsbudsjettet for mer enn 20 millioner dollar i året, noe som er en liten sum i amerikansk etterretningssammenheng.

 

Også på DN.no:John Fredriksen: Jeg vil ikke bli husket som en kjeltring

Les også:
- USA overvåker sosiale medier
- Massiv overvåking av telefontrafikk i USA
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.