Med SMS og mobiltelefoni kunne vi plutselig forlate jobb og hjem med løse avtaler, og gjøre nye underveis. Dette har endret våre liv.

Nå kommer neste steg. Mobilt internett kom for alvor i 2007, og har i rekordfart blitt allemannseie. Det er nå helt naturlig å sjekke e-post og internett ute på tur, men hastigheten har vært begrenset, særlig utenfor tettsteder - inntil nå. 

Netcom fortalte i dag hva de vil gjøre de neste to årene, og toppsjef August Baumann har sine ord i behold når han kaller det en revolusjon. Hastigheten skrus kraftig opp, og supernettene spres utover hele landet. Ni av ti nordmenn skal etter planen få mobilt nett med normal-hastighet over 15 Mbit/s der de bor, samt i mange hytteområder. En oppgradert versjon av 3G skal dessuten få enda bedre utbredelse. På en god dag kan man komme opp i 80 Mb/s – uansett er dette hastigheter som gjør deg i stand til å jobbe effektivt. Det fjerner i praksis hastighetsforskjellen på kontor og nomadetilværelse. Nyvinningen skal sikres gjennom en kombinasjon av nye master, ny teknologi og frekvenser med lengre rekkevidde.

Les også: Ni av ti får supernett

Et slikt nett åpner ikke bare for å lese e-post, men kan gi videosamtaler og trolig nye tjenester vi ikke ennå har tenkt på. Det kan påvirke mange deler av samfunnet - til og med boligprisene. For hvis man kan pendle fra Tønsberg til Oslo og ha tellende arbeidstid på toget, kan avstand til jobben plutselig bli mindre avskrekkende. Presset på byene kan bli mindre.

Netcoms nett skal være ferdig utskiftet innen utgangen av 2012, og Telenor har liknende planer. I mellomtiden er det på tide å forberede seg. Norske bedrifter bør tenke gjennom hva de kan bruke dette til for å effektivisere bedriften, og hva slags tjenester og produkter som kan utvikles når folk går rundt med supernett i lomma. Og alle bør tenke gjennom hva slags friheter dette kan gi de ansatte. Skal du på jobbintervju kan det være greit å ta med spørsmål som: 

  • Kan reisetid på buss og tog regnes som jobbtid?
  • Hvor fritt kan man jobbe hjemmefra?
  • Er det greit å jobbe fra hytta?

Ikke alle jobber kan gjøres uten å være tilstede, og ikke alle ansatte fungerer utenfor kontoret - og for arbeidsnarkomane vil det ikke bli enklere å ta helt fri, så helt problemfritt blir det neppe. Men for min del er det i hvert fall verdt noe å kunne pakke bilen på torsdag og kjøre køfritt til hytten – og ha full helg fredag klokken halv fire. Jeg gleder meg.

Les også: Ni av ti får supernett

Kommer du til å jobbe mindre på kontoret i fremtiden - si din mening i vårt forum (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.