- Iphone er den absolutt mest populære telefonen både blant tyvene og blant de som forsøker å svindle forsikringsselskapene, sier informasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige.

Han peker på at selskapet tidligere har merket at det brått blir stor pågang på forsikringsselskapene hver gang det lanseres en ny Iphone på markedet. Hvert år får forsikringsselskapene inn omlag 40 000 erstatningssaker knyttet til mobiltelefoner. Hver dag erstattes omlag 150 telefoner, viser tall fra Gjensidige, som er basert på et anslag av bransjen utifra selskapets egne tall.

Les også:
Slik sikrer du telefonen før julebordet
Oppklarer 1,8 prosent av alle mobiltyverier

Hvor stor prosent av disse sakene som er Appletelefoner fører ikke forsikringsselskapene konkret statistikk over, men Europeiske, Storebrand, Tryg, Gjensidige og DNB understreker alle at det er Iphone som er de mest populære telefonene blant tyvene.

Årsaken til dette er trolig at Apple-telefonene selger lett på annenhåndsmarkedet. Iphone 5 har en gateverdi på omlag 2000 kroner, ifølge politiet.

I New York ble det nylig klart at Iphone er involvert i 14 prosent av alle tyveriene i byen. I 2012 ble det stjålet 16 000 Appletelefoner i New York, omlag 10 000 flere en i Norge totalt.

Informasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige.
Informasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige. (Foto: Robert S. Eik)

Omtrent som tidligere
Antall svindelforsøk knyttet mobiltelefon har holdt seg stabilt de siste årene, men både ved lanseringen av Iphone 5 i 2012 og ved lanseringen av Iphone 5S merket selskapene at antallet saker steg.

- Spesielt etter lanseringen av Iphone 5 steg antallet saker enormt i månedene som følger. Mange ble nok skuffet da de fant ut at vi alltid erstatter telefoner med den samme modellen som du mistet, sier Thoresen.

Han understreker at det som regel er barn og unge som forsøker seg på forsikringssvindel med mobiltelefon.

- Vi er også bekymret for at ungdom som lykkes med svindel med mobiltelefonen tar med seg denne holdningen videre i livet når de skaffer seg større verdier, sier Thoresen til DN.no.

Fylla og brygga
Forsikringsselskapene melder om flere forskjellige årsaker til at telefoner forvinner, eller blir skadet. Fellesnevneren er likevel ofte en kveld på byen, eller en tur på stranden.

- Mange mobiler mistes i sjøen, faller i bakken, går i vaskemaskinen eller mistes i do. Påfallende mange faller også i sjøen med sin mobil, sier Thoresen.

Europeiskes liste derimot er tynget av folk som ikke finner mobiltelefonen igjen etter en kveld på byen. Selskapet opplyser at de i mange av disse tilfellene ikke erstatter telefonen.

Les også:

Les også:
Slik sikrer du telefonen før julebordet
Oppklarer 1,8 prosent av alle mobiltyverier

Bedriftene slurver med ansattes mobiltelefoner

Iphone involvert i 14 prosent av alle tyverier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.