- I juletiden og i julebordsesongen er det spesielt viktig å passe på at du har de riktige innstillingene på telefonen din med tanke på at du vil være mer utsatt for tyverier enn ellers, sier sikkerhetsekspert Marius Kjeldahl i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Han peker på at det viktigste og mest grunnleggende du kan gjøre er å sette en kodelås på telefonen din. Gjerne med en innstilling som gjør at låsen skrur seg på ganske raskt når telefonen ikke er i bruk.

- Mange har denne innstillingen på en halvtime, og det er et hav av tid dersom du legger telefonen fra deg for å for eksempel gå på do, sier Kjeldahl.

- Den største trusselen for den vanlige mobiltelefonbruker er absolutt tyverier, eller å miste av mobiltelefonen, fortsetter han.

Les også:
Oppklarer 1,8 prosent av alle mobiltyverier
Iphone topper tyveri- og svindeltoppen

Kryptering
Alle moderne mobiltelefoner støtter kryptering. På Android mobiler er den som regel ikke skrudd på som standard og må aktiveres i sikkerhetsmenyen. Dette bør man gjøre, mener Kjeldahl.

For Apple mobiler er kryptering på som standard når du kjøper telefonen.

Stadig flere har personlig informasjon på telefonen, som kan være skadelig for personen dersom den havner i gale hender, mener NSM. Derfor er det viktigere enn noen gang å forsikre seg om at krypteringløsningene dine fungerer. I tillegg er krypteringen ikke i veien for ditt hverdagslige bruk av telefonen.

Forsker Marius Kjeldahl i NSM.
Forsker Marius Kjeldahl i NSM. (Foto: Pressefoto)

- Krypteringsløsninger påvirker deg ikke på noen annen måte enn at du må taste inn en kode når du skrur på telefonen din, sier Kjeldahl.

Han legger også til at Kill pill-løsninger som kan fjernslette innholdet du har på telefonen kan være en god idé dersom du har sensitiv informasjon på telefonen.

Oppdater
- Vi anbefaler folk å oppdatere programvaren på telefonen sin jevnlig, slik at den alltid har det nyeste operativsystemet, sier leder Roar Kvassheim i politiets innsatsgruppe mot lommetyveri.

Han peker på at håndsettprodusentene ofte er flinke til å legge inn egne sikkerhetsløsninger og applikasjoner i telefonene sine som kan komme til stor nytte dersom telefonen skulle bli stjålet.

Kjør tester
- Alle forhåndsreglene du har tatt vil ha lite å si dersom de ikke fungerer når du trenger dem som mest, sier Kjeldahl.

Han mener derfor at det er utrolig viktig at du som bruker alltid tester alle sikkerhetsinnstillingene dine når du skrur dem på.

Kjeldahl understreker til tross for dette at han synes folk flest er flinke til å sikre telefonene sine.

- De fleste har i en eller annen sammenheng brent seg på at noen sender tullemeldinger fra din mobil, og lært at det er lurt å ha kode aktiv også på grunn av dette. Og slike ting skjer ofte i festlige lag, sier han.

Les også:
Oppklarer 1,8 prosent av alle mobiltyverier
Iphone topper tyveri- og svindeltoppen

Dette leter hackerne etter

Bedriftene slurver med ansattes mobiltelefoner

- Ting tar tid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.