I 30 år har pc-industrien gitt oss bærbare maskiner som nesten uten variasjon har hatt den samme grunnformen. Men så kom touch-revolusjonen - først til mobil, så til nettbrett, og med Windows 8 er den også kommet til bærbare pc-er. Windows 8 er laget for berøringsskjermer, og dermed kan man lage hybrider, som både er nettbrett og pc-er.

Pc-produsentenes strategi er klar – de aner ikke hva som blir fremtidens vinnerform for bærbare pc-er, og skyter derfor med hagle for å øke treffsjansen. Jakten på den perfekte hybrid-pc-en er i gang.

Tøff utfordring
Vi har tatt for oss noen av de mest aktuelle kandidatene til å bli fremtidens vinnerformat, og gjort verdifulle erf#229er.

Se vår billedserie for vurdering av hver enkelt maskin, samt pris og vekt: Jakten på den perfekte touch-pc (billedserie)

Se videodemonstrasjon av hvordan hybridene fungerer: Slik ser din fremtidige pc ut

Les også vår samlede konklusjon:
Å lage en hybrid som kan alt er vanskelig, fordi kravene til ergonomi og vekt for nettbrett ikke så lett lar seg kombinere med stor skjerm og godt tastatur.

Apples Ipad har en skjerm på 9,7 tommer, og stort mer rekker man ikke over med tomlene i breddeformat. HPs hybrid-skjerm på 11,6 tommer oppleves som for bred som nettbrett, og selv Surface-maskinene på 10,6 tommer er nesten i overkant, særlig fordi de har valgt et smalere format (4:3 mot 16:9 på Ipad). Å sette maskinen på høykant er heller ikke ergonomisk tilfredsstillende. På Windows 8 er nederste del av skjermen viktig for navigering, men holder du nederst vil maskinene føles som de vil tippe forover.

Vekt er også viktig, og her viser HP at man kan komme ned i "Ipad-vekt" på en fullverdig pc ved å ha avtagbart tastatur med ekstrabatteri. Surface-størrelsen er bedre som nettbrett, og mange vil oppleve at små skjermer er et mindre problem mer berøringsskjermer, fordi navigering og zooming er enklere.

Som lette ekstramaskiner til reising kan de små modellene uansett være perfekte. Du kan også vurdere å utstyre et rent nettbrett med tastatur, noe som gjør notater og tekstredigering mye enklere.

Ønsker du ha større tastatur og skjerm går vekten fort opp i 1,5 kilo, som er for tungt til å holde lenge uten å hvile det på bordet eller fanget. Nettbrett-funksjonaliteten begrenses, men du får alt du hadde på din gamle pc, pluss mulighet for intuitiv "pekestyring". I nettbrettmodus kan du dessuten hvile maskinen i fanget, og dette er bedre for sofa og trikk enn din gamle pc.

Se også: : Jakten på den perfekte touch-pc (billedserie)

Se videodemonstrasjon av hvordan hybridene fungerer: Slik ser din fremtidige pc ut

Les også test av Windows 8-universet: Slik er Microsofts vidunderlige nye verden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.