Norwegian har allerede innført internett på mange av sine flyvinger – og neste steg kan bli å la deg bruke mobilen din til å ringe – om bord i flyet. Teknologien som benyttes åpner for at reisende både kan se og bli sett av samtalepartnerne – i 10.000 meters høyde.

- Vi tester ut videotelefoni, vi må se at det blir kvalitetsmessig bra nok, sier Eirik Lunde, administrerende direktør i selskapet bak teknologien, norske Telio.

Han mener talekvaliteten normalt skal være bedre enn vanlig mobiltelefoni, men forklarer at videodelen avhenger av om det blir nok båndbredde tilgjengelig i flyene til alle brukerne.

Ny vekst?
For Telio er dette en ny spennende mulighet. Selskapet har en sterk posisjon i Norge, og tjener penger som gress. Men det er lenge siden selskapet har klart å vokse kraftig.

- Norwegian hadde 13 millioner reisende ifjor og dette gir oss en helt ny distribusjonskanal med uante muligheter, sier Lunde.

Les også: Trykker fortsatt penger

Må undersøkes
Ifølge Norwegian er de så langt alene om å tilby trådløst nett på flyvinger innen Europa. En tredjedel av flåten skal ha nett innen utgangen av året, og selskapet ser liten grunn til å stoppe der.

- Bruken av trådløst nett tyder på at her er det bare å klemme på, sier Anne-Sissel Skånvik, kommunikasjonsdirektør i Norwegian.

Norwegian ser store muligheter for å tilby tjenester om bord, men understreker at det gjenstår mye testing og undersøkelser før de eventuelt tilbyr telefoni eller videotelefoni.

- Tale i fly skal vi være sikre på at kundene vil ha før vi lanserer det, sier hun.

Blant spørsmålene de vil ha svar på er nok om folk orker at medpassasjerer prater i telefonen. Kanskje får vi se egne stillesoner?

Skånvik mener det viktigste med avtalen ikke nødvendigvis er telefoni om bord i flyene, men at dette blir en utvidelse av Call Norwegians telefonitilbud. Selskapet selger fra før av mobiltjenester og har trådløse soner på flyplassene.

Kan ringe i utlandet
Call Norwegians nye tilbud vil komme i form av en ”app” som kan lastes ned til iPhone og Android-telefoner. Appen er laget i samarbeid med Telio og vil gi tilgang til deres tjenester, med Norwegians grafikk og prisplaner.

Appen gjør det mulig å ringe via trådløse nett. Det kan gi store besparelser, særlig når man er på reise i utlandet – der mobiltelefoni ofte er svært dyrt.

- Du kan sitte på Starbucks på Manhattan og bare koble deg på med smarttelefonen og Norwegian-appen og ringe med den prisplanen Norwegian bestemmer, sier Lunde.

Flere avtaler?
Lunde forteller at selskapet fra før av har en avtale i Nederland der de drifter andre selskapers ip-telefoniløsning. Dette har gitt dem 45.000 kunder, men dette er kun på fastnett. Avtalen med Norwegian er den første på mobil. Spørsmålet er nå om det kommer flere slike avtaler.

- Vi ser kontinuerlig på muligheter for å distribuere ip-telefoni, særlig mobilt. Men vi kan ikke kommentere dette, sier Lunde, som mener mobiloperatører er blant de mest aktuelle kundene.

Telio begynte å snakke om ip via mobil for mange år siden, uten at det helt har tatt av så langt.

- Vi har holdt på med dette i mange år, men ser det nå er i ferd med å bli modent, sier Lunde.

Les også: Trykker fortsatt penger

<b>89 millioner kroner i baksmell</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.