Alphabet føyer seg dermed inn i rekken av teknologiselskaper som kan skryte av et sterkt fjerdekvartal for 2020. Driftsresultatet endte på 15,3 milliarder dollar i fjerde kvartal, tilsvarende 131,5 milliarder norske kroner – en økning på hele 43 prosent fra samme kvartal i 2019.

Samlet for hele 2020 endte Alphabet med et overskudd på 40,3 milliarder dollar, tilsvarende 347 milliarder kroner – en økning på 17 prosent fra 2019.

Omsetningen for siste kvartal endte på 56,9 milliarder dollar, tilsvarende 489,4 milliarder norske kroner. På forhånd ventet analytikerne en omsetning på 53,13 milliarder dollar, ifølge Cnbc.

56,9 milliarder dollar er en økning på 23 prosent målt mot samme kvartal i 2019. Til sammenligning økte omsetningen med 17 prosent fra fjerde kvartal 2018 til samme kvartal 2019.

Resultatet per aksje var på 22,30 dollar, mot markedsdataleverandøren Refinitivs forventning på 15,90 dollar, gjengitt av Cnbc.

Googles forretningsmodell var «som bygget for fjerde kvartal 2020», skrev Bernstein-analytikere i en rapport, gjengitt av Cnbc. Analytikerne viser til at innesitting og hjemmekontor førte til økt bruk av Googles tjenester, som i tillegg til søkemotoren også omfatter Youtube, Chrome, og Gmail – blant annet.

Alphabet dro inn rekordmye penger gjennom sine annonsetjenester, mye på grunn av at mange la julehandelen til nettet. Annonseinntektene sto med 46,20 milliarder dollar for brorparten av inntektene, opp fra 37,93 milliarder dollar i samme kvartal i 2019.

Stiger i etterhandelen

Kvartalsresultatet ble lagt frem rett etter stengetid på Wall Street tirsdag. Ved handelsslutt var aksjen opp 1,38 prosent, og i etterhandelen stiger den ytterligere. Et par timer inn i etterhandelen stiger aksjen nesten åtte prosent. Alphabet legger for øvrig bak seg et fantastisk år på børs – siden bunnpunktet 23. mars har aksjen steget over 80 prosent.

I kvartalsrapporten kunne Alphabet også meddele at de for første gang har betydelig inntekt på skytjenesten Google Cloud. Det er likevel tydelig at vekst fortsatt er viktigst for denne delen av virksomheten, da skytjenesten isolert sett endte 1,24 milliarder dollar i minus, ifølge Cnbc.

Alphabet dro også inn mer penger enn ventet på virksomheten Youtube Ads. Samlede inntekter i fjerde kvartal var på 6,89 milliarder dollar, mot analytikernes forventning på 6,11 milliarder dollar.

Hektisk kvartal for Google

Selv om Alphabet kan vise til gode resultater i fjerde kvartal, gikk kvartalet neppe helt knirkefritt for selskapet.

Det ble nemlig rettet flere søksmål mot Google, deriblant et antitrust-søksmål signert det amerikanske justisdepartementet og elleve amerikanske delstater, som beskyldte Google for å bedrive monopolvirksomhet.

– Googles markedsdominans gir forbrukere og små foretak lite valg når det gjelder søkemotorer, sa Californias justisminister Xavier Becerra den gang, gjengitt av NTB.

Googles svar lød som følger: – Folk benytter Google fordi de velger å gjøre det, ikke fordi de tvinges til å gjøre det eller fordi de ikke kan finne alternativer.

Selskapet ble også saksøkt av det amerikanske arbeidsdepartementet, som anklaget Google for å spionere på sine ansatte. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.