Opera klarer ikke å rette opp det dårlige inntrykket selskapet ga da det sendte ut rapporten for andre kvartal da resultatene for tredje kvartal ble kjent i dag tidlig.

Selskapet er langt unna å nå analytikernes forventninger til salget i kvartalet, selv om salget er opp åtte prosent fra samme kvartal i fjor. I tillegg er det røde tall både på linjen for driftsresultat og resultat før skatt.

Skuffer alle
Historisk er Opera et selskap har vokst kraftig fra kvartal til kvartal. Det har gitt grobunn til at analytikerne har hatt store forventninger til vekst i selskapet. En vekst på åtte prosent er i så måte et svært dårlig svar på disse forventningene. Estimatene som TDN Finans innhentet på forhånd viser at den mest skeptiske analytikeren hadde ventet en omsetning på 146 millioner kroner i kvartalet. Altså klarte å Opera å skuffe selv de største pessimistene.

Salget av internett-løsninger falt med fem prosent i kvartalet, mens inntektene steg i området for desktop og operatører, skriver selskapet i kvartalsrapporten. Økningen i segmentet for desktop steg med hele 53 prosent fra tredje kvartal 2008.

Skuffet forrige gang også
Signalet Opera sendte ut da de rapporterte tall for første halvår sendte aksjen kraftig ned, og aksjen er fremdeles langt unna nivåene den var i sommer. Dette gjenspeiles i analytikernes fremtidsforventninger.

Ifølge estimater TDN Finans hadde innhentet på før tredjekvartaltallene var omsetningsestimatene i snitt nedrevidert med 11 prosent for 2009 blant ti analytikere. For 2010 var det små endringer. Estimatene for driftsresultat ble nedjustert med henholdsvis 32, 18 og 11 prosent for årene 2009 til 2011.

Les mer om andrekvartalstallene: Opera tar rev i seilene

Analytiker Anita Huun i Handelsbanken Capital Markets mente på forhånd at markedet overreagerte etter andrekvartalsrapporten, mens Analytiker Christian Skalleberg Rom i Carnegie oppfordret investorene til å være forsiktig før rapporten, og forventet ytterligere nedjusteringer av konsensusestimatene, skriver TDN Finans.

Les også: Ber Opera-investorer være forsiktige

Selv om selskapet heller ikke innfrir i tredje kvartal, er Opera positiv til sine vekstutsikter fremover, skriver det i kvartalsrapporten.

Selskapet ser ytterligere vekstmuligheter for desktop, spesielt i vekstmarkeder (emerging markets) hvor selskapet har opplevd en vekst i antall brukere.



*Estimater hentet inn av TDN Finans(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.