27. januar 2010 vil bli stående som en merkedag i datamaskinhistorien. Da lanserte Apple Ipad i USA, og noen måneder senere ble produktet lansert i Norge også. Noen var skeptiske til om vi faktisk trengte nettbrett, som tillegg til pc.

Tre år senere en revolusjonen et faktum. Salget av nettbrett endte på 230.000 enheter i Norge i første kvartal, viser tall fra analyseselskapet IDC. Dermed har nettbrettsalget gått forbi pc-salget, selv om man legger sammen bærbare og stasjonære pc-er.

- Det viser at Steve Jobs hadde rett - vi trengte noe å surfe og lese epost med. Spørsmålet nå er mer og mer hvorfor du skal kjøpe en pc, sier Erlend Espedal, telekomanalytiker i TNS Gallup.

Salg av "personlige enheter" i Norge:



Smelter sammen
At en ny produktgruppe skulle gå forbi pc-salget etter bare tre år er sterkt, fastslår IDC-analytiker Anders Elbak. Hans selskap har tidligere rapportert om katastrofalt svake salgstall for pc i Norge, med fall på rundt 30 prosent, mens deres siste tall viser vekst på 150 prosent for nettbrett, på ett år. Elbak viser til en mindre dramatisk tolking av tallene. Hvis man betrakter pc og nettbrett som ett samlet marked, er veksten på ni prosent.

- Konklusjonen blir da at markedet for "personlige enheter" har en sunn, men ikke vill vekst, og at nettbrett nettopp erstattet bærbare pc-er som den mestselgende produktgruppen, sier Elbak.

Elbak mener det er flere gode grunner til å se dette i sammenheng. For det første finnes det nå mange maskiner som er hybrider, en mellomting mellom nettbrett og pc. IDC har valgt å sette grensen ved om enheten har fastmontert tastatur, mens andre bruker operativsystemet som skillle. Elbak mener dessuten at nettbrett i mange tilfeller direkte erstatter innkjøp av tradisjonelle pc-er.

 

Nettsky gjør pc overflødig hjemme?
Elbak mener nettbrett særlig erstatter kjøp av pc nummer to eller tre i en husholdning. Espedal antyder at utviklingen kan gå enda lenger. Han påpeker at de fleste bruker pc-er til oppgaver som et nettbrett klarer utmerket.

- I jobbsammenheng vil jeg ha en kraftig maskin med to store skjermer, men privat har jeg ikke samme behov. Jeg har en mac som nesten bare brukes som mediasenter og til bilder, og en pc som knapt brukes, sier han.

Lagring av bilder fungerer foreløpig ikke så bra på nettbrett - de har ikke nok plass. Men det trenger de kanskje ikke, for nylig utvidet bildetjenesten Flickr lagringsplassen for bilder til 1.000 GB per bruker.

- Da kan det være bildene havner der. Nettskytjenestene begynner å bli så bra at det ikke er behov for pc lenger, sier han.

Hos Elkjøp gikk nettbrettsalget forbi pc-salget med et tigersprang, allerede i fjor, les mer her: Mor, far, tenåringen og treåringen har hvert sitt nettbrett

Brutalt maktskifte
Hvis man legger Elbaks syn til grunn er vi altså inne i en moderat vekstperiode for det samlede pc- og nettbrettmarkedet. Men under overflaten i det regnestykket pågår det et heftig maktskifte. Da Apple lanserte Ipad hadde ennå ingen klart å utfordre Microsofts Windows-system og Intels grep om prosessormarkedet for pc-er. Nå lages de aller fleste nettbrett uten Intel-prosessor og Microsoft har så langt hatt liten suksess med Windows 8 , som er laget for berøringsskjermer og nettbrett.

- Jet er ingen tvil om at konkurransen i markedet skjerpes og at "Wintel" (Windows + Intel, red. anm.) er kraftigt utfordret. Det er en større endring enn da vi skiftet fra stasjonære til bærbare pc-er, sier Elbak til DN.no.

Les også: Et historisk mageplask

<b>Dobbelt katastrofe for pc i Norge </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.