Politikeren, økonomen og rabulisten Subramanian Swamy (72) er mannen bak Telenors indiske mareritt, skriver Dagens Næringsliv.

Han tok de indiske teleselskapene til indisk høyesterett – og vant.

– Mistanken kom ganske fort. Jeg foreleste på Harvard da lisensene ble tildelt, og jeg ble spurt: Hvordan kan ditt land akseptere dette? Jeg måtte etterfølge korrupsjonsanklagene, sier han til DN.

Den indiske riksrevisjonen har anslått at statskassen kan ha gått glipp av flere hundre milliarder kroner ved tildelingen i 2008. Swamy mener korrupsjon lammer Indias økonomi, børser og mattilgang.

Han fikk det store gjennombruddet i februar i år. Etter å ha presset på den indiske regjeringen i flere år, hadde han dratt lisenstildelingen i 2008 inn for indisk høyesterett. Nå hadde høyesterett kansellert lisensene.

- Nå tar vi kampen
Blant selskapene som mistet lisensene etter høyesterettsdommen, var Telenor-eide Uninor. Telenor står nå i fare for å tape hele 18-milliardersinvesteringen i India.

– Jeg er en veldig utholdende mann, og jeg har allerede oppnådd mye. Hvis jeg ikke kan kjempe mot korrupsjon, hvem andre kan gjøre det? sier han.

Swamy tror imidlertid India nå er i ferd med å ta et oppgjør med korrupsjonskulturen.

– Lisenssaken har skapt håp, og stemningen er i ferd med å snu. Nå tar vi kampen. Inntil nå har det lønnet seg å være korrupt. Det avgjørende er at vi gjør straffen for korrupsjon så hard at aktørene ikke ser at det lønner seg – selv om risikoen for å bli tatt er veldig liten. På den måten er det ikke lenger lønnsomt å la seg korrumpere, sier han til Dagens Næringsliv.

Les også: Refser Giskes oppførsel i India

Giske advarer indiske myndigheter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.