- Vi ser en betydelig effekt av forbedringsprogrammet, sa EDBs konsernsjef Endre Rangnes under dagens presentasjon av resultatet for tredje kvartal. Forbedringsprogrammet som har hentet inn 400 millioner kroner medførte blant annet at 129 personer måtte forlate selskapet med en sluttpakke.

Nå skal EDB ansette 150 nye hoder.

Begrenset vekst
Nyansettelsene kommer først og fremst i utlandet med blant annet 50 nye som skal jobbe med nyvunne kontrakter innen bank og finans.

- I Sverige har kontraktene innen bank og finans gitt god tilvekst og vi må ansette flere for å møte kapasitetskravene. Det er i hovedsak driftspersonell innen Unix, sier Rangnes.

Vi må ha lavkost-ressurser inn i våre leveranser, Endre Rangnes, AS EDB Han forklarer at det ansettes folk med utviklingskompetanse fra bank og finans også i Storbritania og Norge. Men hovedtyngden av nyansettelser utenfor Sverige skjeri Ukraina og India. Der er det nyutdannede på master-nivå med bred kunnskap på systemer fra Microsoft og Oracle som får jobb hos EDB.

- I Ukraina er vi nærmeste nabo til universitetet. De som kommer ut derfra har en fantastisk kompetanse, sier konsernsjefen.

- Det kan høres ut som dere vokser alle andre steder enn i hjemlandet. Er dere i ferd med å outsource fra Norge?

- Det er et relevant spørsmål. Men det er altså begrenset hva vi kan få av tilvekst i Norge. Det er ingen tvil om at den kompetansen EDB har på mobile bankløsninger gir oss en kjempemulighet i utlandet. Se bare på hva som skjer i et land som Kenya. Der hopper man over nettbank og går rett på mobile løsninger. Vi har en unik kompetanse innen bank og finans. Det vi kan vi replisere til nye markeder. I Ukraina er man 48 millioner innbyggere. Der har vi nå 800 medarbeidere. Det gir oss en kjempemulighet.

Stabilt i Norge
EDB har nå totalt omtrent 6000 ansatte hvorav 3000 i Norge. Konsernsjefen tror antallet i Norge vil holde seg stabilt.

- Vi kommer til å se en kraftig tilvekst i utlandet, men den kommer ikke til å gå på bekostning av norske arbeidsplasser sier Rangnes.

- Men du synes ikke det virker pussig at man fjerner 129 ansatte i forbindelse med kostnadsreduksjoner for så å ansette 150 nye?

- Jeg synes ikke det er pussig. Det er et dynamisk marked med raske skifter. Vi må levere det markedet etterspør. Vi skal ha spisskompetanse. Men vi må også levere kostnadsdyktige priser. Det betyr at vi må ha lavkost-ressurser inn i våre leveranser. Markedet vil ha den beste kompetansen til den laveste prisen. Det er en kjempeutfordring, sier Rangnes.

Les også: - Vi gjør ikke den samme feilen igjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.