I oktober 2007 kjøpte det delvis Telenor-eide Vimpelcom en mobillisens i det knallharde diktaturet Usbekistan. Vimpelcom betalte 25 millioner dollar (145 millioner kroner) for en 3g-lisens, som gjorde det mulig for selskapet å tilby abonnentene langt raskere surfing på internett via mobiltelefonen.

Men Vimpelcom vil ikke oppgi navnet på selgeren av mobillisensen, skriver Dagens Næringsliv.

«Det er underlagt en juridisk konfidensialitetsavtale», skriver selskapet i en epost til DN.

Delvis statseide Telenor eier 35 prosent av Vimpelcom, og kontrollerer rundt 40 prosent av de stemmeberettigede aksjene.

Hemmeligholder partnere
Avtalen i Usbekistan er ikke den eneste som Vimpelcom hemmeligholder i de tidligere Sovjet-republikkene.

Vimpelcom vil ikke opplyse hvem som kontrollerer selskapets partner i mobilselskapene i Kasakhstan og Kirgisistan, eller hvem hvem som har mottatt tilsammen 36,5 millioner dollar (mer enn 200 millioner kroner) for mobilselskapet Tacom.

Hemmeligholder honorar
Selskapet som solgte mobillisensen til Vimpelcom i Usbekistan er imidlertid et heleid datterselskap av Vimpelcoms ekspartner i landet, det Gibraltar-baserte Takilant. Det forteller informasjonsdirektør Bobby Leach i en epost til DN.

Takilant eies formelt av en usbekisk kvinne i 20-årene, som er sentral i Usbekistans moteindustri.

Svensk politi knytter Takilant til Usbekistans presidentdatter, forretningskvinnen og motedesigneren Gulnora Karimova, en kobling hun selv bestrider.

Vimpelcom skriver til DN at selskapet har vurdert både partnerskapsavtalen og lisenskjøpet i Usbekistan opp mot amerikansk korrupsjonslovgivning, og funnet at de er i tråd med denne. Vimpelcom er notert på New York-børsen, og underlagt regelverket der.

Korrupt og lukrativt
Korrupsjonsforsker Tina Søreide ved Chr. Michelsens Institutt og postdoktor i rettsøkonomi ved Juridisk fakultet i Bergen mener det er lett å glemme at profittmulighetene øker med korrupsjonsrisikoen.

Hun er kritisk til at Vimpelcoms partnerskap med personer i makthavernes nærstående er forankret i ulike skatteparadiser.

– Enten avtalene med korrupte diktatorer gjøres med lovlige pengeoverføringer eller ulovlige bestikkelser, så vil avtalene med dem bidra til å gjøre det vanskeligere for befolkningen å bli kvitt regimet, sier Tina Søreide til Dagens Næringsliv.

Les også: Vimpelcom leverer

<b>Krever svar fra Baksaas om investering i diktaturstat</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.