Laster...

Laster...

Laster...

Å bruke internett på hytten har vært en tålmodighetsprøve for mange, men i år kan mange få seg en positiv overraskelse. Mange hytteeiere vil oppdage at de har fått en sommer-presang – svært brukbart nett på hytten.

Både Telenor og Netcom er midt i gigantiske oppgraderingsløp, som skal gi intent mindre enn en eksplosjonsartet økning av makshastighetene. Samtidig får vi mye bedre utbredelse av de raske teknologiene.

- NetCom er i gang med tidenes deknings- og hastighetsløft og vil i løpet av en toårsperiode dekke 95 prosent av befolkningen med 3G, mot litt over 80 prosent i dag. Vi skal også dekke 89 prosent med 4G, som i dag dekker de fire største byene, sier kommunikasjonsdirektør i Netcom, Øyvind Vederhus.

Bedre rekkevidde
Telenor ligger heller ikke på latsiden, og deres kart viser at de er i gang med en real sommersprint for få 3G-dekning til kysten av Sør-Norge, der svært mange ferierer. En del av hemmeligheten er å benytte seg av lavere frekvenser til 3G, som hittil har vært forbeholdt tale. Dermed får 3G samme rekkevidde som vanlig tale og nett over 2G.

Samtidig bygges det nye 3G-master i høy takt.

- Frem til Sankthans skal rundt 60 nye 3G master settes i drift, og ytterligere rundt 20 i løpet av sommeren, sier Amundsen, bare en uke før midtsommer.

 

Ny turbo
Hva betyr 3g-dekning for deg? Hvis du bare har gammeldags 2G-dekning er maksfarten rundt 0,2 Mb/s. Det blir stadig mindre – jo tyngre nettinnhold vi venner oss til å bruke, og vil ofte føles svært tregt. Med 3G øker makshastigehten i utganspunktet 10-20 ganger til 3,6 Mb/s. I tillegg har makshastigheten på 3G økt kraftig.

- Hastighetene er økt de aller fleste steder fra 3,6 til 7,2 eller 14.4 Mb/s, forteller Amundsen.

Netcom har valgt å øke makshastigheten enda et hakk. Hastighetsøkningen krever at det er lagt lynraske fiberlinjer frem til basestasjonene.

- I dag har 60 prosent av 3G-nettet fiber, med 14,4 eller 21 Mb/s som maks hastighet. I fjor sommer var maksen 7,2, sier Vederhus.

Han forteller at neste sommer vil flere steder ha den maksimale 3G-farten, samt at 4G-nettet skal være rullet bredere ut enn hva det er i dag.

...neste sommer
Det Netcom kaller 4G planlegger også Telenor å rulle ut fra starten av 2012. Dette kan skape en helt ny situasjon i Norge. Mobiloperatørene planlegger nemlig å benytte lave frekvenser fra det gamle analoge tv-nettet sammen med denne lynraske teknologien. Lave frekvenser gir god rekkevidde, og dermed kan hytter og boliger i grisgrendte strøk oppleve hastigheter opp mot 100 Mb/s. Det er 500 ganger mer enn mange har med dagens mobildekning, og en hastighet som nå er forbeholdt de med de aller raskeste nettlinjene. Utdelingen av lisensene til disse frekvensene er imidlertid nærmere et år forsinket i forhold til opprinnelige planene, så det kan ta noe tid før nettene er klare.

Feriesteder med mer fart:
Netcom har bygget 400 nye basestasjoner det siste året, de fleste for 3g, og samtidig gjort andre forbedringer. Her er utvalgte feriesteder som har fått forbedret hastighet det siste året, ifølge selskapet.

Les også: Holdt presentasjon for "halve Europa" fra hytta

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.