Etter fire måneder på jakt etter nye sjef, kunne Nokia fredag presentere kanadieren Stephen Elop (46) som ny toppsjef fra 21. september.

Er han Nokias redningsmann?

Selvom Nokia fortsatt er verdens største mobilprodusent, er det konkurransen på det svært lønnsomme og raskt voksende markedet for smartmobiler som først og fremst har ført til sjefbyttet.

Siden Olli-Pekka Kallsvuo tok over som toppsjef etter nåværende styreleder Jorma Ollila i 2006, er markedsverdien til finnenes stolthet mer enn halvert, til rundt 240 milliarder kroner. Siden Apple startet å selge iPhone sommeren 2007 har markedsverdien falt med 60 prosent. Nå er det Apple som er verdens mest lønnsomme mobilprodusent, mens mobiler som bruker Googles operativsystem Android også selger i bøtter og spann. Den harde konkurransen har barbert resultatet til Nokia. I 2008 hadde det en margin på 18,2 prosent, forrige kvartal var den syv.

- For trygt valg
- Det er spesielt Steves programvarebakgrunn og historikk i å endre ledelsen som er den mest verdifulle egenskapen, sier styreleder Jorma Ollila til Reuters.

Elop er utdannet dataingeniør, og kom til Microsoft i 2008, hvor han har ledet Office-avdelingen, som er Microsofts mest lønnsomme forretningsenhet sammen med Windows. Han har også vært leder i Juniper Networks og Macromedia.

- Nokia har gjort et trygt valg, men de burde tatt et modig valg. Slik markedet er akkurat nå, hvor de to ledende konkurrentene er Google og Apple som begge ledes av lett gjenkjennelige visjonærer, trenger man noen som er karismatisk og som kan forklare hvordan man vil drive industrien fremover i ny retning. Elop er en beslutningstager, og det man skal følge med på nå er hvem han vil utnevne for å utfylle sine egne egenskaper, sier Nick Jones, analytiker hos bransjeekspert Gartner til Reuters.

- Skremmende oppgave
Nokia har slitt med å levere populære smartmobiler etter at Apple og Google kom på markedet og endret mobilbransjen, ved å gjøre mobilen til en datamaskin som er lett å bruke på internett.

Nokia har også slitt med å gjøre det bra i det lønnsomme amerikanske markedet.

- Elop har en skremmende oppgave, Nokia har tapt ledelsen i markedet for avanserte mobiler og har slitt med veksten av internettbaserte tjenester, sier Ben Wood, fra telekomanalyseselskapet CCS Insight.

Andre er bekymret for at den demokratiske nordiske måten å drive forretninger på kan være en utfrodring for Elop.

- Nokias forretningskultur pleier å være preget av konsensus, i motsetning til stjernesystemet som er mer utbredt i nordamerikanske teknologibedrifter. Vi er litt reserverte med tanke på valget av en nord-amerikaner, sier analytiker Rod Hall hos JPMorgan.

Programvare
Under Kallasvuos ledelse har Nokia levert mobiler fra den aller billigste og enkle typen, til de mest avanserte og dyre. Antall modeller har gjort det vanskeligere, mer tidkrevende og dyrere å utvikle programvare til Nokias mobiler, sier utviklere til Bloomberg.

- Vi ser postitivt på utnevnelsen av en ledende programvaresjef som sjef. Den tidligere ledelsen undervurderte utfordringen ved å endre seg fra å produsere maskinvare til programvare, sier Jesper Kruger i ATP, Danmarks største pensjonsfond, som har 50 milliarder euro investert i Nokia.

- Klar over utfordringene
Ifølge Gartner falt Nokias andel av smartmobilsalget fra 45 prosent til 37,4 prosent i andre kvartal, skriver Bloomberg.

- Min jobb er å ta organisasjonen gjennom en periode av uro, og sørge for at vi dekker behovet til kundene samtidig som vi leverer overlegne finansielle resultater, sa Elop på en pressekonferanse i Finland fredag.

Han sier selskapet er klar over hvilke utfordringer det står overfor.

- Utfordringene selskapet står overfor forstås godt innenfor Nokias fire vegger. Svaret på de utfordringene forstås også godt. Min rolle er å få tak i dem, og sørge for at vi behandler dem effektivt, sier Elop.

Nokia har 124.000 ansatte, og omsetter for 325 milliarder kroner i året.

Også styreleder Ollila, som tok Nokia inn i mobilverdenen, sier han vil gå av så snart som mulig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.