Xiaomi har på under fire år blitt Kinas største smarttelefonprodusent. På grunn av størrelsen på det kinesiske markedet har selskapet havnet på en tredjeplass på verdensbasis. Selskapet mer enn tredoblet salget av enheter i forrige kvartal. Nå trues den internasjonale ekspansjonen.

Patenttyveri

Fortsatt er det Samsung og Apple som selger flest smarttelefoner. De to har over en tredjedel av markedet. Resten er fordelt på selskaper som Xiaomi, LG, Huawei og Lenovo – og et titall mindre selskaper.

De kinesiske konkurrentene har på kort tid blitt alvorlige konkurrenter. Ukjente selskaper som Xiaomi, OPPO og Coolpad har vært istand til å selge telefoner billigere enn de kjente merkenavnselskapene.

Årsaken har vært at de har akseptert syltynne marginer for å ta markedsandeler og bygge et navn for seg selv.

Det svenske it-selskapet Ericsson mener det er en helt annen årsak som ligger bak: mange av selskapene har ikke betalt lisensavgifter for å benytte andre selskapers patenter.

– Det er urettferdig at Xiaomi drar nytte av våre betydelige investeringer i forskning og utvikling uten å betale en rimelig avgift for vår teknologi, sier Ericssons talsmann Gaurav Sharma til Bloomberg News.

Stopper salget

Ericsson har fått en høyere domstol til å forby salget av Xiaomi smarttelefoner i India.

Det indiske markedet har i år vært det største utenfor Kina for Xiaomi. De har benyttet seg av såkalt «flashsalg» på internett og frigitt et begrenset antall smarttelefoner til kunder.

Disse har forsvunnet i løpet av sekunder.

– Vi er et lovlydig selskap, etterforsker denne saken nøye og vurderer hvilke juridiske alternativer som eksisterer. Inntil videre er vi tvunget til å suspendere salget på grunn av rettsordren, sa Xiaomis internasjonale president Hugo Barra på fredag.

Mangler patenter

Apple og Samsung har ligget i en lang og kostbar konflikt hvor begge selskaper har beskyldt motparten for å ha stjålet patenter, funksjoner og design. En rekke Samsung-modeller ble forbudt solgt i blant annet USA og enkelte europeiske markeder i 2011.

Kinesiske elektronikkselskaper som Huawei og ZTE har beskyldt Xiaomi for å benytte selskapenes patenter uten å betale lisenser.

Ericsson har sendt seks henvendelser til det kinesiske selskapet siden i juli. Ingen av disse ble besvart, ifølge nettstedet SpicyIP, som spesialiserer seg på patent- og opphavsrettigheter.

Les hele avisen.

Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.