– Du trykker på en knapp, så får du opp alle aktiviteter i nærheten som er aktuelle for deg, sier seriegründer Roy André Tollefsen om visjonen for hans nye selskap, Offlinepal, på telefon fra San Francisco.
Klokken er tre om natten lokalt, og Tollefsen er invitert til Googles årlige gigantkonferanse IO, som en av rundt ti apper som skal vises frem som såkalte showcases. Tollefsen skal vise hvordan en mobilapp kan hjelpe oss å finne ting å gjøre uten mobilen.
– Hvorfor trenger folk en slik app?
– Jeg ønsker meg den selv. Jeg vet ikke helt hva jeg kan finne på i nærheten i dag eller til helgen, og jeg vet ikke hvor jeg skal gå for å finne informasjonen, sier han.
Tollefsen forteller at selskapet allerede har samlet inn informasjon og mange tusen aktiviteter i Norge, gjennom partnere med alt fra konsertbillettselskaper til Den Norske Turistforening (DNT), som legger inn tusenvis av gåturer.
Plan i ti år
Tollefsen har lenge drømt om å lage denne tjenesten.
– Jeg har hatt den planen i sikkert ti år, men det krever ganske mye midler, sier han.
Nå har han endelig muligheten. I fjor solgte han nemlig Trollweb til Visma. Dette er et selskap han startet i 2009 og som lager nettbutikkløsninger. Vismas kvartalsrapport viser at Trollweb ble kjøpt for 85 millioner kroner. Tollefsen satt på 75 prosent av aksjene og kunne dermed innkassere nesten 64 millioner.
– Nå har jeg penger og kan lage det i fred i starten, sier Tollefsen, som sier han satser på å få inn eksterne penger neste år.
Så langt har han selv investert fem millioner kroner i prosjektet.
Planen er at Offlinepal skal bruke kunstig intelligens til å servere brukerne forslag som passer for akkurat dem. Barnefamilier får for eksempel andre tilbud enn pensjonister eller ungdom.
Mindre skjermtid
Tidligere internasjonal direktør i United Influencers og sjef i Jab Jab Academy, Thomas Moen (34), har jobbet med teknologi og sosiale medier i nesten hele sitt voksne liv.
Tidligere kunne han bruke over fire timer på mobilen. Men da han i et dårlig øyeblikk prioriterte Twitter og epost-scrolling, og dermed gikk glipp av sønnens første mål på fotballbanen, skjønte han at noe måtte gjøres. Dagen etter kjøpte han seg en «dum» mobiltelefon som bare kunne brukes til anrop og tekstmeldinger.
I gjennomsnitt sjekker nordmenn mobilen sin 150 ganger i døgnet, ifølge en NHH-studie fra 2015, og mobilen er ofte det første vi ser på når vi våkner og det siste vi ser på før vi legger oss.
– Det er en utfordring i samfunnet vårt at ny teknologi fører folk fra hverandre istedenfor å føre dem sammen. I min verden er det også blitt mindre kult å være tilgjengelig og jobbe hele tiden, sier Moen, som er medforfatter av boken «Logg av – hvordan finne balansen i din digitale hverdag».
Selv brukte sosiale medier-eksperten lang tid før han fant en god balanse mellom mobil- og familietid.
– Jeg bruker en mobilapp som heter Moment. Den varsler meg når jeg har brukt mobilen for mye. Nå ligger jeg stort sett under to timer. Men jeg har jobbet litt med å finne hvilke grenser som er best for meg, sier Moen.
Han mener Offlinepal er et positivt tiltak, som bidrar til å trekke teknologiske nyvinninger i riktig retning.
– Alle apper og tjenester som oppfordrer folk til å se hverandre i øynene, og bruke mer tid sammen fysisk, er kjempepositivt, sier han.
Veldig mange om beinet
Et kjapt nettsøk avslører raskt at Offlinepal ikke er den eneste tjenesten som vil legge til rette for aktiviteter utenfor mobilskjermen. Teknologigiganter som Airbnb og Facebook har også gjort fremstøt mot arrangementer og opplevelser.
I Norge har vi Lokalii.com, som er en markedsplass for lokale opplevelser. Den sterke veksten er imidlertid uteblitt.
– Vi vokser, men har ikke nådd den kritiske massen vi håpet på. Men plattformen er kjempebra, sier Lokalii-gründer Pouria Ruhi, som legger til at han også jobber med annen bruk av teknologien.
Han sier folk tenner veldig på konseptet, men mener det krever tung markedsføring å bygge opp en posisjon i folks bevissthet og få stort volum. Han viser til at markedsplasser ikke er like populære blant investorer som for tre–fire år siden.
– Folk blir begeistret når vi forklarer konseptet, men man trenger en større distribusjonskanal og kapital til å nå kritisk masse, sier han, og legger til:
– Noen kommer til å vinne dette markedet, men hvem og når det skjer, våger jeg ikke si.
Hvordan slå gjennom?
Tollefsen sier han lenge har ventet på at noen skal «ta» dette markedet, men så langt har ingen helt fått det til, selv om mange prøver.
Offlinepals mål er ambisiøse – de vil bli for opplevelser det Finn er for rubrikkannonser – og etter uttesting i Norge har de store internasjonale ambisjoner, forteller Marie Sanne Hval.
– Hva skal få deres app til å bryte gjennom og lykkes?
– Mangfoldet. Vi skal samle alt på ett sted, ikke bare kino, konserter eller en annen nisje. Og at vi bygger en veldig brukervennlig og enkel tjeneste, sier Tollefsen.
Selskapet har testbrukere nå og skal lanseres i Norge i år og ett land til neste år.
– Så går vi globalt i 2020 hvis det viser seg å ha livets rett i disse landene, sier Tollefsen.
Planen er å få betalt av selskapene som kundene bestiller hos, men ikke fra gratistjenester som DNT. (Vilkår)