Alle kjenner problemet. Stuebordet flyter over av fjernkontroller. Hvilken av dem var det du måtte bruke for å skifte kanal på tv-en igjen? Og hvor er fjernkontrollen til å skru ned volumet på hjemmekinoforsterkeren?

Det finnes mange universalfjernkontroller som lar deg kombinere funksjonene fra flere fjernkontroller i én. En annen og enda mer elegant løsning er å rett og slett bruke mobiltelefonen eller nettbrettet som fjernkontroll.

Fordelen med å bruke en mobiltelefon eller et nettbrett, er at du har en skikkelig skjerm. Det betyr at du kan ha mer avanserte menyer og funksjoner – men også at skjermen kan vise kun de funksjonene som er relevante for det du gjør akkurat for øyeblikket.

Mobilen som fjernkontroll og mini-tv
Noen tv-produsenter har laget mobil-apper som kan benyttes til å styre tv-en, men vanligvis kan ikke disse appene styre andre komponenter i hjemmekinoanlegget ditt – i hvert fall ikke hvis de er laget av andre produsenter. Forutsetningen er at tv-en er av en nyere modell som har internettilkobling, og at mobiltelefonen/nettbrettet er tilkoblet det samme nettverket.

  Store tv-produsenter som Panasonic, LG, Sony og Samsung leverer iPhone-apper som lar deg styre de nyeste tv-ene. Den smarteste appen kommer fra Samsung, men forutsetter foreløpig at du har en Android-mobil av typen Samsung Galaxy S II eller nettbrett av typen Samsung Galaxy Tab 10.1 eller Galaxy Tab 8.9. Appen kalles "SmartView", og gjør ikke bare mobilen til en fjernkontroll – men lar deg også bruke den som en ekstra tv. Det hele fungerer ved at innholdet som vises på tv-en streames over til SmartView-appen på mobiltelefonen. SmartView-appen lar deg også se på en film på mobiltelefonen via en Blu-Ray-spiller tilkoblet tv-en, samtidig som andre i familien kan se et tv-program på tv-en.

Universalfjernkontroll
Men hva om du vil styre tv-en og hjemmekinoanlegget ditt, og anlegget består av komponenter av flere ulike merker?

  Mens appene fra tv-produsentene kommuniserer med tv-en via det trådløse nettverket ditt hjemme, bruker de fleste fjernkontroller infrarøde signaler til å kommunisere med tv-en og andre komponenter i hjemmekinoanlegget ditt. Mobiltelefonen har ikke infrarød sender, og dermed er det ikke uten videre mulig å lage en app som kan fjernstyre tv-en.

En løsning er å kjøpe en spesiell infrarød sender som tilleggsutstyr til mobiltelefonen. Da kan du fjernstyre alle typer komponenter som bruker infrarøde fjernkontroller, som tv-er, hjemmekinoforsterkere, kabel-tv-mottakere og satellittmottakere.

  VooMote Zapper er en slik løsning, som fungerer på både iPhone, iPad og iPod Touch. Du kobler den lille VooMote Zapper-pluggen inn i ladekontakten til mobiltelefonen eller nettbrettet ditt, og installerer en spesiell app som fra nå av skal fungere som din universalfjernkontroll. Du kan selv skreddersy fjernkontrollen, for eksempel hvordan du vil at knappeoppsettet skal være. VooMote har også en annen løsning som kalles VooMote One, som er et slags etui du plasserer iPhone-en i når du vil bruke den som fjernkontroll. Også VooMote One kan "læres opp" slik at den kan erstatte alle fjernkontrollene dine, og den har til og med mulighet til å la deg lage ulike fjernkontrolloppsett for ulike rom i huset. Dermed kan du med én mobiltelefon fjernstyre både musikkanlegget i kjellerstuen, hjemmekinoanlegget i stuen og tv-en på soverommet. Vi har ikke sett Voomote-produktene i noen norske butikker, men det kan kjøpes via nettsidene til Voomote.

Infrarød sender
Synes du det er upraktisk å måtte koble utstyr til mobiltelefonen eller nettbrettet, kan kanskje Gear4 UnityRemote være løsningen. Det er rett og slett en liten infrarød sender som du plasserer ett eller annet sted i rommet, og deretter kobler til iPhone eller iPad via Bluetooth. Så bruker du en app for å betjene alle komponentene fra telefonen. I likhet med vanlige universalfjernkontroller kan du programmere appen til å sende en serie kommandoer, for eksempel å skru på tv-en og kabel-tv-boksen og deretter velge riktig inngang på tv-en og hjemmekinoforsterkeren. Prisen ligger på rundt 600-700 kroner i norske nettbutikker.

 

Har du det nye Sony Tablet S-nettbrettet, trenger du ikke tilleggsutstyr for å fjernstyre verken Sony-tv-er eller produkter fra andre produsenter. Dette Android-nettbrettet har nemlig en innebygget infrarød sender og en app som lar deg bruke nettbrettet som en praktisk universalfjernkontroll.

Logitech er kjent for å lage en av de beste universalfjernkontrollene på markedet (Harmony One), og har nylig lansert (foreløpig kun i USA) en universalfjernkontroll som ligner litt på Gear4 UnityRemote-løsningen. Produktet heter Harmony Link, og er en liten dings som kobles til det trådløse nettverket ditt, og som så kommuniserer trådløst med telefoner og nettbrett i det samme nettverket. Det er støtte for både Apple-produkter og Android-telefoner. Harmony Link skal kunne fjernstyre mer enn 5.000 ulike produktmodeller, og i tillegg til fjernstyring har du også en elektronisk tv-guide. Det er imidlertid usikkert når produktet kommer til Norge. I USA koster produktet 99 dollar i Logitechs nettbutikk.

Les også: Nettbrett med "brett" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.