Microsoft kan vise til en økning i salget av Xbox spillkonsoller på 54 prosent i juli og august måned, mot samme periode ifjor.

Årsaken til den høye veksten er at Microsoft i mai lanserte en ny utgave av sin Xbox 360 konsoll. Den nye konsollen er mindre, men har oppgraderte komponenter, mer lagringsplass, innebygget nettilkobling og ikke minst er den lydløs.

- Ifjor hadde vi riktignok ikke så mange aktiviteter i markedet og konkurrentene var de som kom med nyheter. Men nå selger vår nye utgave av Xbox 360 langt raskere enn vi klarer å levere dem, sier direktør for underholdningsenheter i Microsoft Norge Tony Renstrøm til Dagensit.no.

En lignende effekt oppsto for Sony Playstation da de lanserte sin Playstation 3 Slim ifjor høst.

- Fra lansering i september og ut året vokste salget i Norge med 45 prosent bare på konsoller. På europeisk nivå var effekten av nylanseringen en vekst på 57 prosent fra september til juni, sier markedssjef Christian Holter i Nordisk Film, som er ansvarlig for Playstation i Norden.

Rist løs
Samtidig med den nye utgaven av konsollen lanserte Microsoft også Kinect - et kontrollerløst betjeningssystem hvor man bruker stemmen og kroppen til å spille eller styre Xbox som mediasenter.

- Kinect er noe vi er helt alene om foreløpig og det kan brukes til mange forskjellige typer spill og underholdning. Man må nesten se det for å bli overbevist, sier Renstrøm.

Les mer: - Like uanstrengt som virkeligheten

Microsofts Xbox har lenge vært en spillkonsoll for spillentusiaster, men har ikke klart å fange opp breddespillerne på samme måte som Nintendo Wii og Playstation 3 de siste årene. Spill som Wii Fit, Wii Sports og Buzz, Singstar og Guitar Hero har trukket nye brukergrupper til spillkonsollene.

- Neste ledd i vår strategi er å også inkludere breddespillerne. Vi har hittil vært en plattform for entusiastene, men nå skal vi levere for alle, sier Renstrøm.

Playstation lanserer også en bevegelseskontroller i høst. Men Playstation Move er ikke bare beregnet på breddemarkedet.

- Sony har bestemt av Move skal være et system for alle, så spill på alle nivåer vil utnytte den nye kontrolleren. Den er utrolig nøyaktig i bruk, så det skal gi gode brukeropplevelser for alle, sier Holter.

Lukker hagen
Selv om mange spill lages for flere plattformer, har konsollprodusentene alltid forsøkt å få eksklusiv tilgang til de mest spennende spillene. I en tid hvor trenden er at alle systemer snakker med hverandre holder konsollene stand.

Det finnes i dag ingen mulighet til å spille mot en venn over internett dersom denne vennen ikke har samme konsoll som en selv. Man kan heller ikke ta med seg progresjon fra et til samme spill på en annen plattform.

Microsoft satser på å utvide sin hage til å inkludere både spill i stua og på mobilen. Spilltjenesten Xbox Live kommer også til å være tilgjengelig på Windows Phone 7, Microsofts kommende operativsystem for smarttelefoner.

- Du kan spille et spill både på mobilen og i stua og beholde progresjon og status. Vi tror mange spillere vil sette pris på å kunne spille det samme spillet også når de ikke er hjemme, sier Renstrøm.

Men å la brukerne kjøpe et spill som de kan spille både på pc, Playstation og Xbox har ikke Microsoft noen tro på.

- Få brukere har mer enn en spillplattform hjemme så det har vært mer fokus på å være den mest attraktive fremfor å gjøre plattformene interaktive, sier Renstrøm.

Hos Playstation har man heller ikke noe hastverk med å komme i gang med tverrplattform spill.

- Jeg kjenner ikke til noen planer om å tilby for eksempel flerspiller nettspill mot spillere med andre konsoller, men vi tilbyr en del funksjonalitet mellom Playstation 3 og Playstation Portable, sier Holter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.