Et brudd i Telenors fibernett førte til at deler av fm- og dab-nettet, mobil og datatrafikk ramlet ut onsdag kveld, kun én uke etter at den store dab-utrullingen begynte i Nordland.

Bruddet i fibernettet førte til at småsenderne i NRKs del av dab-nettet falt ut, noe som berørte cirka fem prosent av husstandene i landet. I tillegg datt hele P4s nett ut i fm-nettet.

Menneskelig svikt

Kulturminister Linda Hofstad Helleland krevde torsdag å få vite hvordan feilen kunne skje.

– NRKs del av dab-nettet skal ivareta en viktig beredskapsfunksjon. Selv om utfallet onsdag var begrenset, vil jeg forsikre meg om at det settes i verk tiltak for å unngå at noe slikt kan oppstå igjen. NRK og Norkring vil nå få på plass en ytterligere kabel for å gjøre infrastrukturen mer robust, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland. 

Helleland kalte torsdag inn NRK, Norkring og P4 til et møte, for å bli orientert om saken. Norkring, som eier og driver nettet, forklarte at onsdagens brudd skjedde som følge av menneskelig svikt, i forbindelse med en utbedring i nettet.

«Norkring og NRK vil gå gjennom sine prosedyrer for å sikre at dette ikke skjer igjen», skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.

Må levere rapport

Helleland har bedt NRK om en rapport om hendelsen, som skal være ferdig levert i neste uke.

«Rapporten skal blant annet inneholde en orientering om det faktiske hendelsesforløpet, hvordan varslingsrutinene fungerte samt hvilke tiltak som er nødvendige for at onsdagens hendelse ikke skal gjenta seg. Statsråden ba også om at aktørene gjennomfører en beredskapsøvelse», skriver departementet i pressemeldingen.

Regjeringen har fått i oppdrag av Stortinget å kontinuerlig følge med på og gi tilbakemeldinger tilbake til Stortinget på hvordan den landsomfattende slukkingen av riksdekkende fm-nett går. 

Leder i Stortingets familie- og kulturkomité, Svein Harberg (H), har vært tydelig på at man i verste fall må utsette noe av slukkingen, dersom ting ikke går som det skal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.