Lekkasjene fra den amerikanske varsleren Edward Snowden fortsetter. Den siste avsløringen rundt den ukjente praksisen til National Security Agency er at de overvåker utvalgte amerikanske borgeres aktiviteter i sosiale medier, og bygger seg en profil av helt vanlige individer ved hjelp av informasjonen som finnes der, skriver New York Times.

Grafisk oversikt
Ved å sammenfatte informasjon fra flere sosiale medier kan NSA danne seg et sofistikert bilde av hvem man omgås, hvor man reiser, når man reiser, hvem man reiser med, hvem man sympatiserer med og hvem andre som følger med på den utvalgte personen. Også mer sensitive opplysninger, som hvem man overfører penger til, har blitt kartlagt.

Uten hjemmel
Det mest kontroversielle med dette er ikke det tekniske aspektet, men at NSA har gått langt utover sitt mandat. NSAs offisielle oppgave er å overvåke elektronisk kommunikasjon ut og inn av USA, samt å følge med på utlendinger i USA som er kategorisert som «mistenkelige».

NSA har altså ingen lovhjemmel for å drive denne typen profilering og overvåkning av amerikanske statsborgere. Likevel har praksisen pågått i det skjulte siden 2010.

Les også:
- Vi må lære oss å låse døren
- Ikke rart Iphone ble hacket
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.