- Vi er veldig avhengige av ny teknologi, og de fleste bruker daglig teknologiske løsninger. Derfor blir det enda viktigere at vi øker kunnskapen rundt denne bruken, sier avtroppende justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

Hun bekrefter overfor DN.no at hun i årets statsbudsjett har satt av mer penger enn tidligere til IKT-sikkerhet. Ifølge Faremo vil årets budsjett reflektere alvorligheten i de digitale truslene vi møter i dag. I løpet av de siste årene har det blitt bevilget flere milliarder kroner til arbeid med IKT fra regjeringens side i forbindelse med fornyingsprosjekter.

- Jeg synes det er grunn til å være svært bekymret for at mange bedrifter dropper å gjøre skriftlige vurderinger av sin egen risiko, sier Faremo og viser til den ferske rapporten fra Næringslivets sikkerhetsråd.

16 nye millioner
Et av tiltakene som kommer i det nye budsjettet er en økning på 16 millioner kroner i bevilgningene til Nasjonal sikkerhetsmyndighet. En organisasjon som jobber med digital sikkerhet i Norge. Men denne økningen vil NSM få bevilget 49 millioner kroner i en periode på to år.

- Kunnskapen rundt bruken av teknologi er for lav, og det må endre seg dersom vi skal hindre alvorlige konsekvenser, sier Faremo.

Hun stiller seg uforstående til at sikkerhet ikke alltid toppprioriteres i det norske næringslivet.

- Det er mye kunnskap i dette landet som må beskyttes. Vi har lagt til oss en holdning hvor vi lar døren stå åpen når vi går hjemmefra, eller i beste fall låser og legger nøkkelen under matten, sier Faremo.

- Vi må lære oss å låse døren før det er for sent.

Kompetansekrav
- Mener du at det bør stilles strengere krav til sikkerhetskompetanse hos norske ledere?

- Jeg har lekt med tanken på å ha lignende tiltak, som det vi har for de forskjellige finansinstitusjonen. Det er veldig mange tester de som skal forvalte slike ting må igjennom, og jeg mener at det kanskje kunne vært lurt å innføre slike krav også rundt IKT-sikkerhet, sier Faremo.

Hun er bekymret for at kompetansen blant norske ledere på IKT-sikerhet er altfor lav, men understreker at eventuelt strengere krav må være opp til bedriften selv å gjennomføre.

Gir seg i politikken
Faremo har tidligere erf#229 fra Microsoft. Hun vil ikke kommentere på om det vil bli aktuelt å gå tilbake til selskapet etter at hun gir seg som justis- og beredskapsminister om kort tid.

- Jeg skal ut av politikken, men jeg kan ikke si noe om hvilke selskaper jeg skal ønske meg til, sier Faremo.

Les også:
- En klar negativ overraskelse
- Norske bedrifter er for naive
Bankene frykter hackertrusselen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.