Det er ikke mange norske gründere som har vært like mye på tv som Øistein Eriksen. Han er mannen som reklamerte for billig mobiltelefoni fra OneCall og ble raskt gjenkjent.
– Det var ikke plagsomt. Hadde noen episoder der folk ringte sent på døren for å vise sine venner at jeg bodde i huset. Det var helt greit. Jeg kunne komme inn på en restaurant hvor noen ropte «nå blir det billig og enkelt og halv pris», sier Eriksen og ler.
«Ta plastikken bort»
Sommeren 2018 sluttet Eriksen som leder av mobilselskapet OneCall. Nå er han i gang igjen med et nytt prosjekt.
Eriksen leder nå Joyn, som er en avdeling i Link Mobility Group. Joyn utvikler digitale medlemskort.
– Nå skal vi ta plastikken bort og samle medlemskort i en app. Dette vil eksempelvis gjøre det enkelt når folk reiser og skal hente frem sine vaksinasjonsdata, forsikrings- og hotellkort. Joyn skal gjøre det lettere å holde oversikt over egne medlems- og kundefordeler, og skal derfor gjøre det enklere for forbrukerne å ta ut sine fordeler, sier Eriksen.
Appen er gratis, mens bedriftene og organisasjonene betaler for tjenesten.
– Vi har inngått avtaler med 25 partnere og har 110.000 unike brukere, sier Eriksen, og nevner virksomheter som Småbåtregisteret, Redningsselskapet, bilverkstedskjeden Mekonomen og Kinoklubb.
På Oslos paradegate Karl Johan får Joyn god mottagelse.
– Det er en god idé, sier Anne Rita Egeland.
Gram blir til tonn
Ifølge Statistisk sentralbyrå og en undersøkelse TNS Gallup gjorde for NRK Livsstil i 2017, har de fleste mellom tre og fire medlemskort hver, og over halvparten har flere enn fem.
– I gjennomsnitt veier kortene fem til seks gram per stykket. Dersom alle nordmenn mellom 20 og 80 år har seks kort hver, så har de til sammen plastkort som veier 110 tonn. Vel, det er dog et regnestykke, sier Eriksen.
På Karl Johan viser Elin Vatne noen av sine medlemskort.
– Jeg har vel 10–12 stykker og har ikke med meg alle her.
Eriksen har et «kort i ermet» når han møter DN.
– Nå har vi inngått avtale med Nedre Buskerud Omegn Boligbyggelag. De skal digitalisere sine kort til boliglagets 35.000 medlemmer.
DN treffer også Alf Inge Flokketvedt i paradegaten i hovedstaden.
– Her har jeg blant annet Naf- og SAS-kortene, sier Flokketvedt, som er lei av å drasse på slike plastkort.
Hopper av karusellen
Da Øistein Eriksen grunnla mobilselskapet OneCall i 2004 sammen med Odd Arild Meling, ledet han virksomheten fra familiens kjøkken i Asker. Nå styres Joyn fra Link Mobilitys lokaler i Havnelageret i Oslo.
Eriksen klarte å øke mobilselskapets kundemasse fra 7000 til 70. 000 i 2007 ved å tilby kundene gratis 120 ringeminutter og 90 sms i måneden.
– Vi håpet at de ville bruke telefonen mer enn det, sier Eriksen.
OneCall ble til slutt kjøpt opp av Telia. I dag har selskapet rundt 400.000 kunder.
Filmkarrieren startet i 2009 da marketingbyrået mente gründeren selv burde fronte selskapets tilbud.
– Det var for at budskapet skulle virke troverdig. Jeg er jo ingen profesjonell skuespiller, men har totalt vært med i 45 reklamefilmer.
– Så du vil ikke satse videre på filmkarrieren?
– Hehe, nei. Det har jeg ikke lyst til. Er så mye venting. Det tar jo 12 timer å lage en 40 sekunders reklamefilm.
– Men hvorfor kaller dere ikke appen for «One App»?
– Har arvet navnet fra Link Mobility Group. Joyn er en digital plattform som kan bli global og drives fra Norge. Så Joyn the revolution.
– Det høres ut som hippiene i 1967?
– Ja, men det er jo helt ok.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.