I all viraken rundt iPhone 4.0 -lanseringen var det en viktig detalj som først ble oversett.

Men denne detaljen kan potensielt få store konsekvenser for maktforholdet i teknologibransjen, og det er Apple som trolig vil tjene på det. Bloggere og journalister verden over har nå kastet seg over punkt 3.3.1 i avtalen iPhone-utviklere må underskrive.

Kun skreddersøm tillatt
Apple har et fantastisk forsprang på sine konkurrenter med sin App Store. Så langt er 185.000 programmer tilgjengelige, og det har blitt foretatt mer enn tre milliarder nedlastinger. En av fordelene er at Apple har gjort det enkelt å lage programmer for iPhone. Deres nye regler kan gjøre det vanskelig å lage de samme programmene også for andre plattformer.

Apple går nå nemlig ut og forbyr bruk av verktøy som ”oversetter” programmer slik at de fungerer på flere plattformer.

Skal du få en del av App Store-kaka må programmet originalt være skrevet i ett av tre godkjente programmeringsspråk, og ”oversettere” er eksplisitt forbudt.

Slik oversetting på tvers av plattformer var forretningsmodellen bak det norske selskapet Trolltech, som nå er kjøpt opp av Nokia og heter Qt. Kjente produkter som Google Earth, Skype og Adobe Photoshop Album er laget med Qt. Deres verktøy kan spare utviklerne for store summer, fordi man bare trenger å lage programmet én gang – så fungerer det på både Windows, Mac, Linux, mobilsystemet Symbian og mange andre. Dette ønsker ikke Apple.

Gal?
” Har Steve Jobs blitt gal?” spør Fortune- blogger og kommentator Philip Elmer-DeWitt i en oversiktsartikkel om tumultene. Han skriver om de mange teoriene som har dukket opp om hvorfor Apple gjør dette. Mange mente det kunne være rettet mot Adobe. Apple har nemlig nektet å støtte Flash i iPhone, men i Adobes kommende Flash Professional CS vil man kunne oversette Flash til iPhone. De nye reglene kan sørge for at Flash-annonser og videoer fremdeles ikke virker på Apples bærbare maskiner.

Reaksjonene har vært sterke, ikke minst fra Adobe Flash-evangelist Lee Brimelow, som i sin blogg har en klar oppfordring: "Go screw yourselv Apple".

En annen sannsynlig begrunnelse er at dette handler om Apples posisjon i næringskjeden. Apple-toppsjef Steve Jobs liker seg på toppen.

Ingen over Jobs
Blogger John Gruber skriver at Apple slett ikke ønsker at det etableres en ny plattform for utviklere over deres iPhone – som gjør at programmer kan skrives for både iPhone, Android, Windows 7 og Blackberry samtidig. Et slikt programmarked ville gi folk færre grunner til å foretrekke iPhone, for slik det er i dag er det iPhone-brukerne som har det klart beste utvalget av programmer, og iPhone-utviklerne som tjener mest penger

Et annet viktig poeng er at en slik metaplattform vil ta fra Apple kontroll. Hvis en slik plattform skulle bli dominerende ville ikke lenger Apple kunne introdusere nye funksjoner uavhengig og få dem raskt på markedet – de måtte ventet på at eieren av denne metaplattformen utviklet støtte for nyheten før programmene kunne ta den i bruk. Apple har som kjent bare en virkelig sjef, og han liker ikke å dele makt.

Gruber mener forbudet handler om hensynsløs konkurranse, og at det til en viss grad kun er Apple som tjener på det.

Les også: iPad: Billig moro for Apple

Fikk svar fra Jobs
En utvikler ved navn Greg Slepak har vært i direkte epost-utveksling med Steve Jobs om saken. Han viser blant annet til en kommentar om at dette trekket gjør Apple til ”onde” i Googles forstand, fordi de ” forsøker å konkurrere gjennom andre midler enn å lage det beste produktet og markedsføre det ærlig”. Slepak påpeker også at mange flotte programmer er laget med kryss-platform-verktøy.

Jobs svar kom etter tre minutter.

- Vi har vært der før, og lag mellom plattfom og utviklere gir til slutt undermåls applikasjoner og hindrer plattformens utvikling, skriver Jobs.

Jobs mener altså at dette gjøres for å sikre kvalitet og muligheten for videreutvikling av iPhone.

Klassisk kamp
Elmer-DeWitt påpeker at dette er en klassisk kamp om utviklernes gunst. Apple har gjort en del av dem rike, og fortsetter å bygge ut eget økosystem med blant annet iAd – som skal sikre at det er lønnsomt å utvikle for iPhone. Ved å hindre kryssplatform-utvikling gjør de det i utgangspunktet mindre attraktivt å lage programmer for konkurrentene, men hvis konkurrentenes plattformer blir mer lønnsomme og enkle nok å utvikle for, kan restriksjonene få mange utviklere til å hoppe av Apple-toget. Dette kan til og med få Apple til reversere disse reglene for å sikre seg flere applikasjoner.

Apple har kjørt liknende sololøp før, og det har ikke alltid gått like bra.

Les også: Apple drar på i Google-krigen

Se video: Slik så det ut da Steve Jobs lanserte Ipad

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.