Nok en gang er det strid om patentrettigheter som skaffer overskrifter i teknoverden. Oracles beslutning om å saksøke Google regnes som svært overraskende. Teknobransjen har hele tiden gått ut fra at Google hadde lisens til å kjøre Java på telefoner basert på operativsystemet Android. Derfor slår søksmålet ned som en bombe, skriver Wall Street Journal.

Striden kaster juridiske skygger over den hurtige salgsveksten smartelefoner som kjører på Googles Android-plattform har hatt. I andre kvartal snek antall smarttelefoner på Android-plattformen seg forbi iPhones salgstall. Og det kun halvannet år etter at operativsystemet ble kommersielt tilgjengelig.

Fikk rettigheter på kjøpet
I januar kjøpte Oracle-sjef Larry Ellison Sun Microsystems, selskapet som utviklet programmeringspråket Java. Sun har historiske vært kjent som et selskap som har kjempet for åpne kildekoder til tross for at selskapet gjennom årene har fått en rekke patenter. Suns iver etter å tilby gratisversjoner av sine produkter har bidratt til at investorer har kritisert selskapet for få for lite ut av rettighetene sine. Denne kritikken vil sannsynligvis stilne nå som Oracle sitter med retten til Sun-patentene.

I et søksmål innlevert ved en domstol i California hevder Oracle at Google har gjort seg skyldig i brudd på syv patenter og tilhørende rettigheter. Oracle krever et ikke spesifisert beløp for bruddene og en rettslig stopp av de stadige overtredelse av Oracles intellektuelle rettigheter.

Foreløpig vil ikke Google kommentere søksmålet fordi de ennå ikke har mottatt stevningen.

I strupen på hverandre
I USA oppfattes søksmålet som en konfrontasjon mellom to av landets sterkest toppsjefer innenfor it-sektoren. Oracles Larry Ellison er blant USA absolutt best betalte toppsjefer og en mann med stor pondus og viktige venner. Googles toppsjef Eric Schmidt var tidligere teknologisjef i Sun, selskapet som i sin tid utviklet Java.

Les også: Cisco må betale for patent-tyveri
<b>Nå blir alle saksøkt </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.