Torsdag ettermiddag norsk tid ble verdens tredje største sosiale nettverk tilgjengelig på børs. Aksjen åpnet til overraskende 45,10 dollar, langt høyere enn IPO-prisen på 26 dollar - og steg 80 prosent etter få minutters handel.

Med dagens oppgang verdsettes Twitter til 31,3 milliarder dollar.

Aksjen endte opp rundt 73 prosent torsdag.

- Om jeg skulle oppsummere denne opplevelsen så vil jeg si at vi er veldig stolte av selskapet, men vi har fortsatt mye arbeid å gjøre, sier Twitter-sjef Dick Costolo til CNBC.

Twitter åpner for salg av 70 millioner aksjer i første omgang.

Størst siden Facebook
Onsdag kveld annonserte selskapet at aksjen skulle prises til 26 dollar. Prisen gjør Twitters børsnotering til den nest største børsintroen for et internettselskap, større enn Google-noteringen i 2004. Men fortsatt en god del lavere enn Facebooks notering i mai ifjor.

I forrige uke priset Twitter aksjen til mellom 17-20 dollar, men dagen før noteringen økte altså selskapet prisen til 26 dollar. Til sammenligning ble Facebook-aksjen priset til 38 dollar.

Dermed ligger fortsatt Twitter et stykke bak Facebook, som solgte aksjer for 16 milliarder dollar ved sin børsnotering. Twitter ventet før dagens salg å hente inn rundt 6 milliarder dollar, eller 36 milliarder kroner fra sin børsnotering.

- Vi visste at Twitter-aksjene ville bli svært etterspurt, men denne åpningen er svært imponerende og et klart bevis på at det er attraktivt å investere i sosiale medier, sier Joshua Raymond, sjefstrateg hos City Index Group, til Marketwatch torsdag ettermiddag.

Den høye åpningsprisen betyr også at Twitter-innsiderne plutselig ble milliardærer i stedet for millionærer - i dollar:

Styreleder Jack Dorsy´s andel var verdt 1,1 milliarder dollar, opp fra 610 millioner dollar (IPO-prisen). Evan William´s andel er nå verdt 2,6 milliarder dollar, mens CEO Dick Costolo´s andel nå er verdt 346 millioner dollar, opp fra 200 millioner dollar.

Twitter har 230 millioner brukere verden over, og 825.000 nordmenn har konto på Twitter, ifølge Ipsos MMI.

Konkurrentene falt
Ved børsslutt i går hadde både Facebook og LinkedIns aksjer sunket i forkant av konkurrenten Twitters salg torsdag.

Facebooks aksjer falt med 2 prosent, mens LinkedIns aksjer falt med 1,7 prosent til 220,78 dollar, skriver Marketwatch.

Facebook og LinkedIn fortsatte børsfallet torsdag. Analytikerne mener årsaken til fallet skyldes Twitter-salget, torsdag, samlet med en frykt for at forventningene til sektoren har vært for høy det siste året.

I forkant av salget har analytikerne til nå vært positive til Twitter-aksjen, selv om enkelte frykter at den er priset noe høyt i forhold til etterspørselen.

- Twitter-aksjen er "overvurdert", sa Morningstar-analytiker Rick Summer etter at aksjen åpnet så høyt. Han tror aksjen vil falle tilbake.

Godt år for sosiale medier
Siden børsnoteringen for halvannet år siden har Facebooks aksjer steget med 30,9 prosent. Bare i løpet av 2013 har nettstedets aksjer steget med 135 prosent.

- Dette viser at vi er forberedt på den neste fasen for selskapet vårt mens vi jobber for å få de neste fem milliarder menneskene på nett og i kunnskapsøkonomien, skrev konsernsjef og gründer Mark Zuckerberg i en melding onsdag i forrige uke.

Også konkurrenten Linkedins aksjer har vist god vekst det siste året med en økning på 106 prosent. Denne veksten gjenspeiles imidlertid ikke like godt på selskapets kvartalstall. Onsdag forrige uke viste selskapets tall et tap på 3,36 millioner dollar, eller 20,16 millioner kroner i tredje kvartal.

Flere amerikanske analytikere tror at de som allerede har investert i andre sosiale nettverk også vil trekke mot Twitter, til tross for varierende resultater, skriver Marketwatch.

Les også:
Twitter høynet prisen
Facebook og Linkedin knuser markedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.