Det sosiale nettverket Pinterest.com har blitt en real vekstrakett, og har på rekordtid fått en enorm skare av entusiastiske brukere. Men svært mye av det som deles på nettstedet er bilder funnet på nettet, som ingen har spurt om rett til å videreformidle.

En hobbyfotograf og advokat som kaller seg ”Kirsten” undersøkte nylig saken, og skrev så et blogginnlegg med tittelen ”Hvorfor jeg gråtende slettet mine inspirasjonstavler på Pinterest”.

Dagensit.no har omtalt saken, og tok også kontakt med Pintersts pressekontakt, med syv spørsmål om Pinterest og forholdet til brukerne og rettighetshaverne. Svaret var av det særdeles korte slaget – en henvisning til ”Kirstens” oppfølging på bloggen.

Les også: Ikke lov selv om alle gjør det

<b>Derfor strømmer millioner til Pinterest</b>

Ba om å bli oppringt
Kirsten avsluttet nemlig sitt innlegg med ”Pinterest, jeg elsker nettstedet deres. Ring meg”. Men hun hadde neppe forventet at Pinterest-gründer Ben Silbermann faktisk skulle ringe henne, og snakke med henne om rettighetsproblemer i over en time.

Kirstens blogg konkluderte kort oppsummert med at det neppe er lov å laste opp bilder i full oppløsning til Pinterest.com, slik nettstedet i dag gjør når brukerne kopierer bilder fra nettet til sine oppslagstavler. Hun leste dessuten brukervilkårene, og fant at Pinterest ikke bare fraskrev seg alt erstatningsansvar, men påla brukerne å dekke alle eventuelle advokatkostnader, både for seg selv og for Pinterest. Pinterest forbeholder seg dessuten retten til å saksøke egne brukere.

Svaret Kirsten viderebringer kan dessverre ikke sies å være noe svar på Dagensit.nos syv spørsmål. Men det er tydelig at Pinterest jobber med saken.

- Han kjenner til problemene med Pinterest, og frykten for beskyldninger om brudd på opphavsrett, og han ønsker å finne måter å få sitt ”lille nettsted” [...] til å fungere innen lovens rammer og på en måte som gjør både fotografer og brukere trygge, skriver Kirsten, som tydelig ble sjarmert av gründeren, og ikke legger skjul på at hun synes det var flatterende å bli oppringt av sjefen selv.

Hun forteller at de blant annet diskuterte hvordan brukervilkårene bør formuleres og at andre endringer vil komme snart.

- Han fortalte meg om noen av dem, men jeg vil ikke binde ham til noe, så alt jeg kan si er ”vent og se - han jobber med saken”, sier hun.

Vent og se...
Kirsten røper altså ikke noe konkret, men ett tiltak er allerede innført. Brukere av nettstedet Flickr.com kan nå velge å nekte folk å hente deres bilder til Pinterest.com. Pinterests funksjon for å hente slike bilder vil da blokkere dette. Det hindrer ikke brukerne i å laste ned bildene fra nettet og så laste dem opp igjen manuelt, men de fleste brukerne vil nok stoppe opp hvis de får beskjed om at eieren av bildet ikke ønsker dette.

Pinterests svar på våre spørsmål kan altså oppsummeres som "vi jobber med saken". Vi har derfor sendt dem på nytt, håper på et mer fyldig og konkret svar.

Les også: Ikke lov selv om alle gjør det
<b>Derfor strømmer millioner til Pinterest</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.