Økokrim kom i 8-9-tiden torsdag på overraskende besøk til Fast Search & Transfer i Oslo, og tok i løpet av formiddagen beslag i en rekke dokumenter.

Selskapet er anmeldt av Kredittilsynet til politet for regnskapsjuks. Nå tar Økokrim ut siktelse:

- Vi har tatt ut siktelse mot Fast Search and Transfer basert på anmeldelsen vi mottok fra Kredittilsynet, sier statsadvokat Bård Thorsen i Økokrim til DN.

Les mer: Politianmelder Fast

Stort og arbeidskrevende beslag
Thorsen i Økokrim sier at aksjonen har vært planlagt, men at selskapet ikke var informert om aksjonen som skjedde fra morgenen av i dag.

- Vi kommer til å bruke dagen til å gjennomgå dokumentasjon. Dette vil bli et stort beslag og det vil bli arbeidskrevende å gjennomgå dette, sier Thorsen.

Økokrim og Fast sitter nå i møter på Fasts kontorer.

Dagens Næringsliv skrev i sommer om hvordans sjefene i Fast manipulerte regnskapene og lurte aksjemarkedet.

Denne salgsmetoden var så effektiv at Fast hevder det bare var en bitte liten prosent av kundene som ikke signerte kontrakt når de først hadde fått smaken på Fasts teknologi.

Men å skaffe betaling for det Fast solgte ble vanskeligere og vanskeligere utover i 2006. Det var noe som ikke helt stemte. Tallene hang ikke på greip.

Les mer her: Fasts børsbløff


Både Oslo-politiet og Økokrim varslet etter avsløringene at de ikke hadde kapasitet til å etterforske Fast-saken, og det ble overlatt til statsadvokaten i Oslo å vurdere om politiet skal beordres til å etterforske saken. Nå er altså Økokrim på ballen.

Les om Fasts plutselige regnskapsendringer i mai i år: - Kan ikke huske maken

 Microsoft eier regnskapene
Like før bløffen ble avslørt, kjøpte Microsoft selskapet. Presseansvarlig Eirik Lae Solberg i Microsoft sier følgende om saken i dag:

- Vi er kjent med at Økokrim gjør undersøkelser i Fasts lokaler, og Microsoft og Fast vil selvfølgelig samarbeide fullt ut med politiet. Utover det har vi ingen kommentarer, sier Solberg.

Da toppsjef Steve Ballmer besøkte Oslo nylig sa han at han ikke bekymrer seg over politianmeldelsen av regnskapene.

- Vi fikk innsyn i regnskapene før vi kjøpte Fast, hvis vi hadde sett noe vi ikke hadde likt så hadde vi ikke kjøpt det. Og nå er det vi som eier både Fast og regnskapene, sa han til Aftenposten den gang.

Tause topper
Fast-sjef John Markus Lervik gründet søkeselskapet og har opp gjennom årene tjent gode penger på suksessen.
Se hans inntekt og formue her.

Verken Lervik, styreformann Thomas Fussell, direktørene Torbjørn Kanestrøm, Michael Tupanjani eller Kevin Sperry i Fast har ønsket å kommentere saken i ettertid.

Les: Nekter å snakke om avsløringene

Fast vil i dag ikke kommentere saken utover å bekrefte Økokrims gjennomsøking.

- Det eneste jeg kan bekrefte er at Økokrim er hos oss, og at vi samarbeider med dem, sier business manager Geir Harald Aase til DN.no.

 


DN.no følger saken løpende!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.