Kryptofeberen har spredt seg til Kreml og Russlands overhode Vladimir Putin.

Ifølge høytstående embetsmenn skal Putin ha satt krefter i sving for å etablere en egen kryptovaluta etter at russiske statseide institusjoner har begynt å omfavne blokkjeder – den åpne teknologien som bitcoin og andre kryptovalutaer er bygget på.

Der andre kryptovalutaer har som mål å omgå banker og finansinstitusjoner eller å tjene drøssevis med penger, har Putin og Russland ganske andre hensikter med sin valuta.

– Veldig bra for sensitiv aktivitet

Sergei Glazev, en av Putins økonomiske rådgivere, sa ifølge Financial Times på et regjeringsmøte nå nylig at en «kryptorubel» vil være et nyttig verktøy for å omgå internasjonale sanksjoner mot landet.

– Dette instrumentet passer oss veldig bra med tanke på sensitiv aktivitet på landets vegne. Vi kan gjøre opp for oss med motparter verden over uten noen form for sanksjoner, sier Glazev.

Han sa også at kryptorubelen vil være lik som den tradisjonelle rubelen, men at omløpet vil bli begrenset på en bestemt måte, slik at Kreml kan spore nøyaktig hvor pengene går.

Hentet inn eksperthjelp

Det er ikke første gang Russland har vurdert å utstede egen valuta. Allerede i sommer hadde Putin besøk Vitalik Buterin, grunnleggeren av ethereum, for å lete etter måter å lage et rammeverk for å regulere kryptovaluta. 23 år gamle Buterin er født i Russland, men emigrerte med familien til Canada da han var seks år og har siden skapt verdens tredje største kryptovaluta som allerede er blitt omfavnet av flere selskaper.

Men nå har Putin altså bedt om å sette i gang prosessen med å lage en kryptorubel.

I 2017 ble det hentet inn over 300 millioner dollar i såkalte digitale myntemisjoner, ICOs, der man selger tokens/digitale mynter for å finansiere prosjekter. Blant disse var 43 millioner dollar til et anlegg for graving av bitcoin som er drevet av Putins internettombudsmann Dmitrij Marinichev, ifølge Financial Times.

Likevel har den russiske sentralbanken tidligere sagt at kryptovalutaer innehar alle tegn til en finansiell pyramide, og at den vil begrense tilgangen for profesjonelle investorer for å forhindre en ny ponzisvindel i landet. (Vilkår)

Snørekord i USA
Byen Erie i USA har opplevd opptil 165 cm snø i julen.
00:39
Publisert: