Torsdag ble omtrent 1000 av politiets 16 000 datamaskiner over hele landet slått ut av et virus. For nøyaktig to uker siden fikk Kripos full driftstans etter at et virus spredte seg gjennom etatens maskiner.

Les også: Politiet slått ut av virus

- For noen få år siden var det mulig å sikre seg mot at slikt ikke kunne skje. Nå må man være forberedt på at det kan skje, sier avdelingsdirektør Christopher Birkeland til dagensit.no.

Og ingen er lenger skjermet fra trusselen fra ondsinnede virus gjennom vedlegg eller mail. Det viser en tidobling av ondsinnet trafikk på to år. Dermed er det ikke merkelig at flere blir rammet mener Birkeland. Selv ikke politiet.

-Komplisert og dynamisk
- Fellesnevneren er at ikt-trusselbildet er blitt veldig komplisert og dynamisk. Det er ikke mulig å sikre seg 100 prosent, men det er mulig å være forberedt. Det er derfor viktig at man har rutiner på plass, sier Birkeland.

Han ønsker ikke å svare konkret på om det er akseptabelt at politiet blir satt ut av spill på denne måten.

- Kommer man seg ut av problemene i rimelig tid må det være akseptabelt.

Hva som er rimelig tid avhenger av hva slags virus man er blitt angrepet av.

- Det kan være to timer og det kan være tre dager, helt avhengig av detaljene i det som har skjedd. Men hvis man fortsatt har problemer i flere dager er det i det minste problematisk, sier Birkeland.

Politiet ikke spesielt utsatt
- Er politiet spesielt utsatt?

- Generelt sett nei. Det er ingenting som tyder på at det var en spesielt målretttet ondsinnet kode som spredte seg

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet jobber med informasjon som er gradert. Det er informasjon som ikke vil lekke ut ved et slikt angrep som politiet nå var utsatt for mener Birkeland.

- Men annen informasjon kan lekke ut fra et alminnelig virusangrep som dette tyder på å være. Vi har tidligere vært ute og sagt at vi er bekymret for spionasje. Dette er noe helt annet, avslutter avdelingsdirektøren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.