LONDON: Dagens Nokia-arrangement i London var slett ikke noe dagligdags henvendelse. Rundt 400 møtte opp, det var kø lenge før dørene åpnet og salen var full av journalister med Iphones og analytikere med Blackberry-mobiler. Hadde noen også stilt med Android-telefoner ville salen vært et komplett bilde av det Nokia og Microsoft nå vil prøve å endre.

- Dette er nå et løp med tre hester, sier Nokia-sjef Stephen Elop.

Fra enkeltslag til krig
Elop snakker ikke om mobilprodusenter, som Samsung og Sony Ericsson.

De han fokuserer på å konkurrere med er økosystemene til Apple og Google. 

- Spillet er endret fra et slag mellom mobiltelefoner til en krig mellom økosystemer, understreket han, som forkl#229 på hvorfor Nokia nå går til dette drastiske skrittet.

Nokia skal nemlig fase ut sitt eget operativsystem Symbian, som inntil nylig var verdens klart mestselgende plattform for smarttelefoner. Grunnen er at systemet ikke er godt nok å bruke, og at selskapet ikke har klart å bygge et troverdig økosystem av programvareprodusenter rundt det.

Les også: Nokia + Microsoft = sant

- Vi drømmer større
Det er dette de nå vil bygge med Microsoft – verdens tredje store mobiløkosystem. Visjonene satt løst på presentasjonen.

- Vi lager et globalt økosystem som skaper muligheter utover alt som nå finnes. Vi vil kunne få til mer enn noe annet partnerskap, sier Stephen Elop.

Microsoft-sejf Steve Ballmer trakk frem at Windows Phone etter fire måneder på markedet har fått svært gode mottakelser.

- Men vi drømmer større – derfor er vi så glade for å være her i dag. Dette vil dramatisk akselerere Windows Phone-økosystemet, sier Ballmer.

Beskjeden om samarbeidet tas ikke godt imot i markedet, flere mener avalener en innrømmelse av at det står virkelig ille til med Nokia. Aksjen raser ni prosent.

En analytiker som er tilstede på Nokias seanse i Londn er mer avventende:

- For meg høres dette samarbeidet ut som den eneste gode løsningen for begge parter. Men det er en rekke ubesvarte spørsmål som vi ennå ikke vet svaret på. Hvem skal betale hva, hvem skal ha ansavret for hva, sier analytiker Max Jul Pedsersen i Danske Capital til DN.

Umulig alene
Elops forgjenger satset alt på at Nokia kunne bygge et økosystem alene, enten rundt Symbian, eller det nye systemet Meego. Elop mener Nokia har tapt terreng i økosystem-krigen fordi selskapet har fortsatt å fokusere på enkeltdingser. Han tror ikke de kan lykkes alene.

- I de siste månedene har vi kommet frem til at sannsynligheten for suksess er var relativt liten. Kombinert med utfordringene vi har hatt med Meego så var det ingen opsjon, sier Elop.

Han så to muligheter.

- Vi kunne enten bli med i Google- økosystemet eller bli med i et partnerskap – med Microsoft.

Valget falt på Microsoft fordi Nokia fryktet å drukne i mengden av selskaper som lager Android-telefoner. Faren for å bli ”dagligvare” med pressede marginer som resultat ville vært overhengende, mener Elop.

Må dele Microsoft med andre
Nå er det verdt å merke seg at selv om Nokia satser ganske ensidig på Windows, så har de ikke har noen eksklusiv avtale med Microsoft. Nokias konkurrenter vil fremdeles kunne lage Windows-telefoner.

- Vi gjør ting sammen som er unike, men det er ikke en eksklusiv avtale. Totalmassen i Windows Phone-økosystemet er viktig for oss begge, selv om Nokia åpenbart vil selge så mange Nokia-telefoner de kan, sier Ballmer.

Dette støttet Elop.

- Vår største prioritet er å få økosystemet til å vokse, og vi oppfordrer til at andre bruker det. Samtidig jobber vi med unike ting som vil differensier oss, sier han.

Nokia faser altså ut hele Symbian-plattformen og konsekvensene av omleggingen ventes å bli store, ikke minst i Nokias hjemland, Finland.

- Hva skjer med Finland, spurte en finsk journalist?

- Nokia er først og fremst og vil alltid være et finsk selskap. Finland er vårt hjem, og vil fortsette med det. Det viktigste Nokia kan gjøre for Finland er å sørge for suksess. Det er riktig at vi må senke våre kostnader. Vi har ikke tall på hvordan det vil ramme, men det vil påvirke Finland, sier Elop.

Han understreker at dette skal skje i samråd med de ansatte og at selskapet allerede jobber med myndigheter med omskoleringsprogrammer og andre tiltak.

- Mister kontrollen
Finland har lenge vært forberedt på at noe kom til å skje, understreker Teppo Kuittinen, journalist i det finske ukemagasinet APV overfor DN.

- Dette er i det minste en forandring. En stor forandring. Finnene har vært bekymret i lang tid for fremtiden til Nokia. Så gjenstår det å se om dette er en forandring til det bedre.

Han sier det er to sentrale spørsmål: Hvor mye makt Nokia gir fra seg i dette samarbeidet og hvor mange arbeidsplasser som nå forsvinner.

- Nokia skal operere på en Windowsplattform. Det betyr at selskapet ikke lenger har kontroll over hele produktet. Når det gjelder arbeidsplasser er det i dag gitt tydelige signaler om nedbemanninger.

- Tror du mange av disse kommer i Finland?

- Det gjenstår å se. Store deler av produksjonen er allerede flyttet til Asia, så mange arbeidsplasser har gått tapt, og vi har blitt godt vant til dette i Finland.

Brennende plattform
Stephen Elop sendte tidligere denne uken ut et notat der han sammenlignet Nokias situasjon med en oljearbeider som våkner opp til en eksplosjon og plutselig er omringet av flammer. Oljearbeideren i historien gjorde det som til da var utenkelig - han kastet seg ut i det iskalde vannet. Elop mente Nokia var i samme situasjon- og måtte gjøre noe drastisk eller brenne opp. Det er denne planen han altså har lagt frem i dag.

Les Elops dramatiske melding: - Vi står på en brennende plattform

Les også: - Dette er dramatisk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.