De store butikkjedene stenger døren for de mindre mobiloperatørene. Av mobiloperatørene er det kun Telenor og NetCom som er i alle de store uavhengige kjedene, skriver Dagens Næringsliv.

-Vi opplever at de store kjedene er stengt for oss, sier administrerende direktør Øistein Eriksen i mobilselskapet One Call til DN.

Han leder et selskap med overkant av 200.000 kunder og er eid av Norges tredje største mobilselskap, Network Norway.

Eriksen bekrefter innholdet i den ferske mobilrapporten til Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO) hvor det blant annet fremholdes at det er vanskelig for operatører å komme inn i butikkjedene fordi selskapene må betale for å å få tilgang til butikkene.

Dårlig saus
Selv orker Eriksen ikke å bruke krefter på å komme inn i kjeder som Elkjøp/Lefdal og Expert.

- De store aktørene som Telenor og NetCom har jobbet seg inn i kjedene og har tradisjonelt hatt overlegne finansielle muskler. Kombinert med operatørlås, som binder kundene med en telefon i opptil ett år, familieproduktabonnementer og selgere som får provisjon, sauses dårlige tilbud sammen i kjedene. Butikkene er ikke et godt sted å være for kundene. De blir styrt av kjedenes og operatørenes telefonkampanjer og butikkselgernes provisjoner. Det er ingen effektiv konkurranse i disse kjedene, sier Eriksen til DN.

Styreleder Terje Christoffersen i Network Norway kjenner seg godt igjen i rapporten. Selv har han blant annet vært tidligere sjef i NetCom.

- Erf#229ene bekrefter at de etablerte aktørene delvis stenger distribusjonen overfor konkurrenter. Nå er ikke lenger de etablerte bare Telenor, sier Christoffersen, som legger til at Networks selskaper som One Call må satse på alternative distribusjonskanaler, blant annet gjennom nettet.

Forbrukermyndighetene vil at Konkurransetilsynet skal granske familietilbudene og operatørlås. Det forundrer informasjonssjef Anders Krokan i Telenor.

- Det er synd at forbrukermyndighetene forsøker å så tvil om et så kjærkomment produkt, sier Krokan til DN.

Les også: Slik får du lavest mobilkostnader


Kutter to av tre monopol-milliarder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.