Neste versjon av smarttelefonsystemet Android, ble offisielt lansert denne uken i et samarbeid mellom Google og Samsung. Google står bak Android, mens Samsung er en av de største produsentene av telefoner basert på Android.

Konsepttelefonen som Google gir ut for å vise frem systemet for første gang heter Google Galaxy Nexus. Nexus er et felles navn som brukes på alle Googles konsepttelefoner. Galaxy er varemerket Samsung bruker på sine Android-telefoner.

Trynefaktor
Som tidligere Nexus-er vil Galaxy Nexus bestå av det aller siste innen maskinvare og programvare. Mest spennende er Android 4.0 som har kodenavnet Ice Cream Sandwich. Google har hatt en tradisjon for å bruke desserter som kodenavn på sine kommende versjoner av Android, samtidig som de følger alfabetet. Tidligere versjoner har hatt navn som Cupcake, Donut og Eclair.

 

De viktigste nyhetene i versjon 4.0 er blant annet ansiktsgjenkjenning. Man kan låse opp telefonen ved å holde den opp foran ansiktet og la kameraet kjenne igjen brukeren. Det er også støtte for nærfelts kommunikasjon (NFC) som er en kommende standard for overføring av informasjon mellom to telefoner og bruk av telefonen til betaling. Funksjonen har fått navnet Android Beam.

I likhet med den nye versjonen av Iphone kan også telefoner med Android 4.0 bruke stemmegjenkjenning til mange oppgaver. Dette er ikke nytt i Android-sammenheng, men teknologien er drastisk forbedret fra tidligere versjoner. Nå får man blant annet teksten opp på skjermen mens man snakker, så telefonen slipper å kjenne igjen en hel setning i slengen.

Naturlig nok blir det sosiale nettverket til Google, Google+, tett integrert i telefonen.

Google har lagt ut en videopresentasjon av de nye funksjonene her (ekstern lenke).

Råtass
Selve telefonen får en skjerm på 4,7 tommer med 1280x720 piksler oppløsning. Det er like mange bildepunkter som en tv som er såkalt HD Ready. Skjermen bruker Samsungs egen Super AMOLED teknologi som er ledende i skarphet og fargedybde akkurat nå. Skjermen får også en impregnering som skal hindre fingermerker på skjermen.

 

Telefonen støtter også neste generasjons mobilt bredbånd, som gjerne kalles 4G av operatørene.

Kameraet er på fem megapiksler med standard funksjoner som blits, ansiktsgjenkjenning og geotagging. En spennende nyhet er imidlertid at man kan ta opp video i full HD-kvalitet, nærmere bestemt 1080p format.

Ande høydepunkter er sensorer for barometertrykk og nærfeltskommunikasjon (NFC) en trådløs standard for kontaktløs overføring av data som også kan brukes til betaling på sikt.

For de teknisk interesserte kan vi nevne at prosessoren er en Cortex A9 dobbelkjerneprosessor med 1,2 GHz klokkefrekvens. Brikkesettet er Texas Instruments OMAP 4460.

Telefonen har blir lansert i slutten av november.

Les også: Her er Iphone 4S (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.