Dagens presentasjon ble holdt i det samme auditoriet hvor Steve Jobs i sin tid lanserte den første Ipod musikkspilleren.

I dag var det iPhone 4S som ble presentert.

- Den har selvsagt Retina-skjerm og glassdeksel bak. Men ikke la deg lure, på innsiden er alt nytt, sa produktsjef Phil Schiller i sin presentasjon tirsdag kveld.

Iphone 4S har fått den samme dobbelkjerne-prosessoren som Ipad 2, kalt A5. Den har også fått en grafikkbrikke med to kjerner. Dette gjør den dobbelt så rask som Iphone 4 generelt, med over syv ganger høyere ytelse på grafikk.

- Vi kan også tilby fantastisk batterikapasitet, sier Schiller.

Apple lover at den nye Iphone 4S vil ha omtrent samme kapasitet som Ipad 2. Det vil si åtte timers samtaletid, seks til ni timer nettlesing, 10 timer videovisning og 40 timer musikkavspilling.

 

En ganske teknisk nyvinning som kan ha stor innvirkning på farten på nettet er at Apples ingeniører har funnet en måte å la telefonen bruke to sett med antenner i stedet for en. Det betyr at man får inntil doblet kapasitet for å laste ned eller sende informasjon.

- Iphone 4S er like rask som de raskeste telefonene i markedet, sier Schiller og viser til en knippe 4G-telefoner som er lansert.

Iphone 4S er altså en 3G-telefon, ikke en såkalt 4G-, eller LTE-telefon.

Apple har også satt inn begge de globale mobilstandardene GSM og CDMA i Iphone 4S. Det vil si at man kan bruke den i alle mobilnett i verden.

Nytt kamera
Iphone 4S får et nytt kamera som tar bilder i åtte megapiksler oppløsning.

- Iphone 4 er det mest brukte kameraet på fototjenesten Flickr.com. Det konkurrerer direkte mot mange kompaktkameraer. Men megapiksler er ikke nødvendigvis det samme som kvalitet, sier Schiller.

 

Derfor har Iphone 4S fått en ny bildebrikke med bakbelysning. I praksis betyr dette at brikken registrerer 73 prosent mer lys enn Iphone 4. Det nye kameraet har også forbedret reaksjonstiden med en tredjedel.

- Objektivet er satt sammen av fem linser og har bedre skarphet og fargegjengivelse, sier Schiller.

Ifølge Apple kan det nye kameraet ta bilder helt ned til en blenderåpning på f/2,4.

- Vår nye bildeprosessor gir deg ansiktsgjenkjenning og bedre hvitbalanse, og det tar bare 1,1 sekund å få tatt det første bildet. Det neste tar et halvt sekund, sier Schiller.

Videooptak kan nå gjøres i full HD, det vil si 1080p oppløsning. Det er bygget inn en egen bildestabilisator og filter for reduksjon av fargestøy.

Siri lytter
En helt ny teknologi på Iphone 4S heter Siri. Det er en talebasert assistent som du kan spørre med naturlig språk og få kloke svar tilbake. For eksempel kan du holde inn Hjem-knappen og si: - Hvordan blir været i dag?

 

Og Siri vil svare deg, først med stemme: - Her er dagens værvarsel. Deretter kommer værmeldingsappen opp på skjermen.

Under Apples demonstrasjon spurte også Scott Forstall Siri om han trengte regnjakken sin i dag og fikk til svar at: -Jammen ser det ut som det blir regn, av en syntetisk Siri.

Siri skal skjønne ting andre talesystemer har problemer med, som sammentrekking av ord. Poenget med denne tjenesten er at man skal kunne prate naturlig med telefonen.

Siri kan også ta imot forespørsler om navigasjon, restauranter og butikker og hun kan lese meldinger for deg. Du kan diktere svar på meldingene, men før du svarer kan du for eksempel be henne sjekke om kalenderen din er åpen for et gitt tidspunkt.

Siri kan selvsagt også søke på nettet for deg og du kan diktere påminnelser med den nye posisjonsbaserte påminnelsesappen.

- Dette er den alle kuleste nye funksjonen i Iphone 4S, sier Schiller.

Iphone 4S kommer i både sort og hvit utgave og får lagringskapasitet på 16 GB, 32 GB eller 64 GB. Prisene blir henholdsvis 199 dollar, 299 dollar og 399 dollar med binding i to år til en mobiloperatør i USA. Samtidig blir det kraftige priskutt på de tidligere modellene.

Iphone 4S kan forhåndsbestilles fra 7. oktober og kommer i butikkene 14. oktober. Men dette gjelder i første omgang bare i USA, Storbritannia, Canada, Australia, Frankrike, Tyskland, og Japan.

Til Norge kommer Iphone 4S den 28. oktober.

Spill på tv-en
AirPlay Mirroring er en ny funksjon i Iphone 4S. Den lar deg overføre bilde og lyd fra spill, film og musikk til en tv eller et stereoanlegg enten via kabel eller trådløst om du har en AirPlay-enhet hjemme.

Ipad
Ifølge Apple har nettbrettet Ipad for alvor inntatt alle deler av samfunnet. I USA har alle delstater prosjekter som går ut på å forsyne skoleelever og klasser med Ipad. Også sykehus og flyselskaper er storbrukere.

- 80 prosent av sykehusene i USA prøver ut eller bruker Ipad i sine daglige gjøremål. Piloter kan erstatte 18 kilo med dokumentasjon i cockpit med en Ipad, sier Cook.

Ifølge Apple har Ipad 74 prosent av nettbrettmarkedet nå, og totalt finnes det over en kvart milliard enheter som har Apples Ios operativsystem installert. Dette er Iphone, Ipad og Ipod Touch.

- Vi har betalt ut tre milliarder dollar i honorar til utviklere for apps solgt gjennom Appstore, sier Scott Forstall, sjef for Ios i Apple.

Det betyr at Apple selv har tjent nesten en milliard dollar på salg av apps.

Totalt er det lastet ned 18 milliarder apps fra Appstore. Det er en halv million apps tilgjengelig, hvorav 140.000 er laget spesielt for Ipad.

Forstall nevner spesielt én ny app som blir en offisiell Apple app. Cards heter appen som lar deg lage et ekte postkort av et bilde du tar med din Iphone. Etter å ha laget kortet skriver Apple det ut og sender det for deg. Tjenesten koster 2,99 dollar i USA og 4,99 dollar til resten av verden.

- Nå kortet ditt er fremme ved det lokale postkontoret får du til og med en melding på skjermen, sier Forstall.

Ios 5 og Icloud
Apple brukte også mye tid på å presentere Ios 5, det nye systemet som Iphone og Ipad er basert på, og nettlagringstjenesten Icloud. Disse har vært presentert før og du kan lese om dem her:

 

Jobs går rett i skyene

Lanseringsdatoen for Ios 5 er 15. oktober, mens Icloud kommer den 12. oktober.

Finn vennene dine
En ny funksjon som ikke har blitt presentert før er Find My Friends. Denne appen lar deg dele din posisjon med venner enten permanent eller midlertidig. Den ligner veldig på Googles Latitude, som nesten ingen bruker.

Rakettvekst
Som alltid serverte Apple også mye selvskryt.

- Apple har nå 357 egne butikker i 11 land. Da Apple-butikken i Shanghai åpnet hadde vi 100.000 besøkende den første helgen og de solgte flere pc-er den helgen enn noen annen Apple-butikk har solgt, sa Tim Cook under sin presentasjon.

Apple har også hatt en formidabel vekst innen pc-markedet globalt. 58 millioner brukere har nå deres Mac OS X operativsystem. Det gir Apple en markedsandel på 23 prosent blant operativsystemer globalt.

- Samtidig betyr det at 77 prosent av brukerne har noe annet. Det er fortsatt høyt opp til taket og vi har langt igjen å klatre, sier Cook.

På markedet for musikkspillere har Apple en markedsandel på 70 prosent med sine Ipod-produkter. Og innholdsbutikken Itunes er fortsatt verdens største musikkforhandler.

Salget av Iphone har vokst med 125 prosent det siste året. Apple viser til en undersøkelse gjort av ChangeWave som sier at 70 prosent av deres kunder er fornøyde med sitt produkt. Nummer to på listen er HTC med 49 prosent og Motorola med 38 prosent.

- Apple har nå fem prosent av det totale mobiltelefonmarkedet. Og det er vår oppfatning at over tid vil alle telefoner bli smarttelefoner, sier Cook.

Les mer:
Ett år i kø for Iphone 5
Samsung vil stoppe Iphone 5

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.