Hvis ulykken virkelig er ute og huset brenner er det viktigste å redde menneskene, med deretter er det én ting de fleste vil prioritere å ta med seg - nemlig pc-en. Selve maskinen kan enkelt erstattes, men ikke innholdet.

Men huset trenger faktisk ikke brenne for at du skal miste fortiden din. For selv om de fleste vet at man bør sikkerhetskopiere digitalbildene og dokumentene, hører vi altfor ofte historier om de som mister alle bildene fra barnas første leveår eller masteroppgaven de har jobbet med hele det siste året.

Ulykken kommer i mange former og kan skyldes et simpelt diskkrasj, uheldig sletting eller at pc-en stjeles - slikt skjer og da er det ingen trøst at sikkerhetskopiering er enklere og billigere enn du tror.

Sikring uten å svette
Hvis du gjør det riktig kan sikkerhetskopien surre og gå og oppdatere seg selv - til den dagen du trenger det. Til dette trenger du en liten programvaresnutt på alle pc-ene som skal sikkerhetskopieres. Deretter må programvaren settes opp til å kopiere filene dine dit du ønsker. Men hvor filene lagres kan variere stort, fra løsninger hjemme hos deg selv, til store datasentere på ukjent sted, og du kan faktisk også legge alt hos en venn eller familie - og oppdatere det automatisk over internett. Å sikre seg har aldri før vært så enkelt eller så billig, men det gjelder å handle før det smeller.

Ekstern disk eller nettverksdisk?
Den billigste sikkerhetskopien på markedet er nok DVD-plater. Men de har for liten lagringskapasitet (4,7 gigabyte), kan lett skades og er lite fleksible. Et bedre alternativ er en ekstern harddisk, og de har nå blitt svært billige. En disk med kapasitet på 1 terabyte (TB), det vil si 1000 gigabyte (GB) koster ikke mer enn 700-800 kroner og leveres ofte med programvare som automatisk sikkerhetskopierer innholdet på pc-en din over til disken. Disse diskene kobles direkte til pc-en, vanligvis via usb. Fordelen er at det går svært raskt å kopiere filene dine over til disken.

Men de svært mange hjem har i dag mer enn én pc. Og hvis du ønsker sikkerhetskopi av alle kan det lønne seg å kjøpe en såkalt nettverksdisk, også kalt NAS (Network Attached Storage). Disse ligner en vanlig ekstern harddisk, men i stedet for at du plugger den i usb-porten til pc-en din plugger du den i ruteren fra bredbåndsleverandøren din. Dermed kan alle pc-ene i huset få tilgang til den samme disken over det trådløse eller kablede nettverket hjemme. Det går litt tregere, men er veldig praktisk.

En nettverksdisk er også veldig nyttig hvis du vil ha et felles bibliotek for musikk, film og bilder som kan vises på alle husets skjermer.

- Les mer om dette her: Søt musikk i hele huset

 

Hva om huset brenner?
Sikkerhetskopi til ekstern disk eller nettverksdisk er en enkel og grei løsning som gir ganske god sikkerhet, men hvis du får innbrudd hjemme er du like langt. Kjeltringene kan ta med seg både pc-en du tok sikkerhetskopi av og disken du tok sikkerhetskopi til. Og skulle det begynne å brenne kan filene dine være tapt for alltid.

En mulig løsning er å kjøpe en billig usb-disk som du sikkerhetskopierer alt til, for eksempel en gang i uken. Denne oppbevarer du så hos en venn eller på jobben. I tillegg har du daglig sikkerhetskopi på en disk som står fast tilkoblet pc-en eller nettverket. Mange nettverksdisker gir deg også mulighet til å plugge inn en ekstern usb-harddisk og overføre filene dine over til denne, som du så kan lagre ute av huset et sted.

Men dette forutsetter rutine og en del jobb. Den mest elegante løsningen er å bruke en såkalt online backup-tjeneste. Dette er en tjeneste hvor filene dine krypteres og overføres over internett og lagres på sikre datasentere et helt annet sted i verden.

Tidligere har disse online backup-tjenestene vært dyre hvis du har hatt veldig store datamengder, men nå gir mange av tjenestene ubegrenset med lagringsplass til privatpersoner, mot en fast månedsavgift. En av de løsningene som er enklest å bruke er MozyHome, som gir deg ubegrenset lagringsplass for bare 4,95 dollar i måneden. Det finnes også en gratisversjon som gir deg 2 GB – men du skal ikke sikkerhetskopiere så veldig mange bilder eller andre store filer før denne plassen er brukt opp.

MozyHome er enkel å bruke. Du laster ned og installerer et lite program som ligger i bakgrunnen og automatisk sørger for å sikkerhetskopiere de filene og mappene du har bedt om. Dataene krypteres før de overføres over nettet, og lagres på servere et annet sted i verden slik at du kan være helt sikker på at dataene ikke kommer på avveie – og at de ligger trygt lagret til den dagen du trenger dem.

Lagre hos venner og bekjente
En annen løsning – som vi har fått veldig sansen for – er CrashPlan. Denne lar deg ikke bare lagre ubegrenset med filer på selskapets servere for 4,50 dollar i måneden, men gir også mulighet til å lagre filene dine hos en venn hvis du heller vil det. Selve programmet er helt gratis, og har du en venn du kan lagre hos behøver dere bare å installere programmet på begge pc-ene og utveksle en hemmelig nøkkel som lar dere lagre hos hverandre. Filene blir kryptert slik at du er sikker på at ingen andre enn deg selv kan lese dem, og du kan selv bestemme hvor mye av diskplassen din du er villig til å låne bort.

 

CrashPlan kan selvfølgelig også brukes for å utveksle sikkerhetskopier mellom to av dine egne pc-er, for eksempel mellom hjemme-pc-en og jobb-pc-en. Programmet finnes for både Windows, Mac og Linux.

Sikkerhetskopi av nettverksdisken
Ulempen med både MozyHome, CrashPlan og flere andre tjenester av denne typen er at den kun kan sikkerhetskopiere filer som ligger lagret på selve pc-en – og ikke på en nettverksdisk. Men det finnes selvfølgelig løsninger for dette også.

Jungledisk er undertegnedes favoritt, selv om det kan være litt mer styr å sette den opp sammenlignet med tjenester som MozyHome og CrashPlan. Med JungleDisk kan du sikkerhetskopiere så mange pc-er og nettverksdisker du vil, og du betaler bare 3 dollar i måneden pluss en forholdsvis lav pris som avhenger av hvor mye data du til enhver tid har lagret og hvor mye du overfører. Jeg bruker selv rundt 80 GB, og betaler da 12 dollar i måneden for lagringsplassen, pluss 0,10 dollar per gigabyte jeg laster opp, pluss den faste avgiften på 3 dollar. Sikkerhetskopiene dine krypteres og lagres trygt på Amazon.coms eller Rackspace' servere.

Online backup tar lang tid
Den største ulempen med en online backupløsning er at det tar lang tid å laste opp sikkerhetskopien første gang. Og når vi sier lang tid, så snakker vi ikke om timer – men om dager, kanskje uker (!) hvis du har mye du skal sikkerhetskopiere.

Veldig mange nordmenn har en ADSL-bredbåndslinje. Det som kjennetegner ADSL er at du har rask nedlasting, men treg opplasting. Den raskeste linjen fra NextGenTel gir deg for eksempel 20 Mbps (millioner bits per sekund) ned, men bare 1 Mbps opp. Hastighetene du får i praksis er ofte enda lavere. Det betyr at du må regne med minst en dag eller to per 10 gigabyte du vil sikkerhetskopiere, selv om du har det du tror er en rask linje. Trøsten er at dette er en engangsjobb, neste gang sikkerhetskopieres kun endringene. Og siden nedlastingshastigheten er mye høyere, går det mye raskere å hente tilbake sikkerhetskopien den dagen du skulle ha behov for det.

Har du gode råd om sikkerhetskopiering av hjemme-pc-en? Eller har du opplevd å miste data fordi du ikke hadde sikkerhetskopi? Del dine erf#229er med våre lesere!