Nye smarttelefoner brukes til stadig flere oppgaver, og har nå fantastisk mye funksjonalitet. Men hva skjer når man virkelig trenger å snakke med noen? Får man forbindelse eller svikter den?

- Du kjenner det sikkert fra din Iphone? Du slår nummeret, så forsvinner signalet og det går litt tid før det kommer det tilbake, sier teleanalytiker John Strand.

Mange har fleipet med at det eneste smarttelefonen ikke kan gjøre er å ringe, og nå viser det seg at påstanden har en kjerne av sannhet.

En rapport fra den danske teleorganisasjonen TI viser nemlig at smarttelefonbrukere opplever deknigshull omtrent dobbelt så ofte som de som har enkle telefoner.

Skylder på feil selskap
Konklusjonen fra den danske undersøkelsen er klar.

- De gode gammeldagse telefonene er faktisk bedre til å ringe med, sier Strand.

Han estimerer at mobilene er skyld i opptil 70 prosent av de dårlige nettverksopplevelsene, men opplever at folk likevel gir nettverket skylden.

- Du skylder ikke på Statoil for problemer med bilen din? Man må også skille mellom når det er operatørene og når det er telefonprodusentens ansvar, sier han.

Strand mener apper har noe av skylden, fordi mange av dem stadig kobler deg opp og ned på nettet. Dessuten hevder han at produsentene nå tillater seg å sende ut telefoner med lite gjennomtestet programvare - fordi det har blitt enklere å rette feil gjennom å sende ut oppdateringer.

Hvor ofte opplever du mobilhuller?

Hele 27 prosent av danske smarttelefonbrukere melder om dekningsproblemer ute hver uke, mens dette bare gjelder 7 prosent av de med enkle mobiler. Hele 51 prosent av smarttelefonbrukerne har månedlig problemer. Kilde: Danske TI(Telekommunikationsindustrien)

Begrefter smart-problem
Dekningssjef Bjørn Amundsen i Telenor bekrefter at det er utfordringer med smarttelefoner, noe han selv erfarte på en kjøretur til Mo i Rana.

- Jeg hadde dekning hele veien med unntak av 100 meter tunell med den fastmonterte gsm-mobilen, mens smarttelefonene mine hadde klart mindre dekning, sier han.

Amundsen sier det er forskjell også mellom ulike smarttelefoner.

- Enkelte terminaler kan miste nettet ved et brudd i et drøyt minutt i stedet for at den kobler seg rett opp igjen, sier han, og forteller at dette ikke bare er et Telenor-problem.

Bedre nett - dårligere dekning?
Men uansett hvilken smarttelefon du har, risikerer kundene dårligere dekning enn før, på tross av at Telenor bruker store summer på å bygge ut nettet, forteller Amundsen. I den danske undersøkelsen oppgir da også hver tiende kunde at dekningen har blitt dårligere de siste to årene, mens 17 prosent mener den har blitt bedre.

Nye smarttelefoner har nemlig store strømkrevende skjermer og raske prosessorer, noe som gjør at de må spare strøm på andre felter. Derfor er strålingsnivået redusert, de sjekker nettverket sjeldnere, og går i dvalemodus raskere. Det kan gi komplikasjoner.

Dessuten har man ikke lenger ekstern antenne på mobilene, og mobilene må ikke lenger bare forholde seg til to GSM-frekvenser – de skal støtte 3G på flere frekvenser og nå også 4G. Det er krevende.

Amundsen påpeker at nye biler dessuten har sotete ruter, som isolerer bedre mot mobilsignalene. Dermed kan flere miste deknignen.

- Summen av dette er ganske dramatisk, sier Amundsen, som mener Telenor må jobbe med disse problemene, uansett hvem som har skylden.

Tilbake til start?
- Men bør folk skaffe seg en gammel telefon hvis de absolutt må ha dekning?

- Nokia 6310 har for eksempel utgang til ekstern antenne og vil helt klart gi deg dekning på steder der ingen smarttelefoner vil gi deg dekning, sier Amundsen.

Men dette er heller ikke noen fullgod løsning.

- Jeg vil ikke anbefale folk å kjøpe rene gsm-telefoner, for det er steder der vi nå bare bygger 3G. Skal du ha optimal dekning må du ha støtte for de nettene operatøren din har å tilby. Smarttelefoner er kommet for å bli – alt annet blir å grave seg ned feil sted, sier Amundsen.

Les også: Apple lanserer en «liten» nyhet - trolig en Ipad

Brett og PC i samme slengen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.